Det var alltså bara sju månader kvar till OS när skidskytten Björn Ferry valde att lägga om kosten totalt.
Det började med att han ville gå ner två, tre kilo i fettmassa, men samtidigt bekymrade han sig för att tappa muskler. Från sin dietist fick han rådet att välja fettsnåla mejeriprodukter, äta sallad under måltiden för att uppnå mättnadskänsla, äta godis högst en gång per vecka samt att hålla nere fettintaget.
Följde inte råden
Istället för att följa råden sökte Björn Ferry kunskap på annat håll. Han läste triathleten Jonas Coltings bok "Jag vill ju bara se bra ut naken". Björn Ferrys äldste bror Anders gick vid samma tidpunkt över till högfettkost, som han ansåg skulle öka chansen för honom att bli frisk från den cancer han drabbats av.
Efter att ha fördjupat sig i ämnet valde Björn Ferry bort den för skidåkare traditionellt kolhydratrika kosten.
"Det jag strävar efter är att äta en kost, fri från tillsatser, som i huvudsak består av fisk, kött, ägg, nötter, feta mejeriprodukter och grönsaker som växer ovanför marken."
Ferry valde bort sportdrycker, energikakor, pasta, socker och lättmargarin. Istället plockade han in mer av ägg, älg, smör, bär, nötter, avokado, lax och broccoli på tallriken. Helst ekologiskt och kravmärkt.
Hans dietiskt var orolig.
Och det var bara sju månader kvar till OS.
De kom överens om att han inte skulle gå ut i media med sitt ändrade kostupplägg innan de olympiska spelen tog vid, eftersom det var så pass kontroversiellt.
Många som trots det märkte Björn Ferrys förändrade kostvanor ifrågasatte hans val hela vägen fram till OS.
Bakslag
Uppladdningen kantades av en hel del bakslag, bland annat bröt han nyckelbenet på ett träningspass på rullskidor. Familjen gick också igenom en svår tid när Björn Ferrys bror opererades för sin hjärntumör.
Själv skriver han "Med det i bakhuvudet hade jag inget att förlora och allt att vinna. Fjärde eller fjortonde plats spelade ingen roll, jag åkte till OS för att göra mitt bästa, och målet var att ta en individuell medalj."
Tester visade att han gått ner 2,5 kilo fett och samtidigt fått 1 kilo nya muskler.
På resande fot
När jaktstarten i OS gick tisdagen den 16 februari 2010 startade Björn Ferry 1 minut och 12 sekunder efter ledningen. Han körde upp det till ett guld, Sveriges första guld i skidskytte på herrsidan sedan 1960.
"Jag vet inte om jag har fattat det fullt ut än. OS-guld med en uppladdning på ägg och bacon är ännu mer svårbegripligt."
För Björn Ferry har tankesättet kring kosten blivit en självklar del av livet. Nästan hälften av årets dagar är han på resande fot, men han anpassar enkelt maten. Kebabsallad på Arlanda, nötter i handbagaget och genom självhushåll på träningsläger. Nu har hans matvanor omvandlats till en kokbok med hjälp av Cathrine Schück. Här intill hittar du några av recepten ur boken.