Pippi på höns

Hemma hos familjen Karlsson i Kopparnäs har man fått pippi. Här åker hönsen pulka och spark med barnen. Och för fågelhunden Zelda har meningen med livet fått en helt annan innebörd.- Haha, hon har lärt sig att hon inte får röra dem, säger Maria Karlsson. När PT svänger in på familjen Karlssons gårdsplan i den lantliga idyllen i Kopparnäs möts vi av en sällsam syn. På toppen av snöhögen sitter Kim, Frida, Vally och Svenne.

Tuppen Svenne funderar över livet.

Tuppen Svenne funderar över livet.

Foto: Maria Johansson

KOPPARNÄS 2010-04-03 06:00
Nej, det är inte barnen, det är höns och tuppar. En stund senare blir det än mer sällsamt när hela gänget åker pulka nerför backen.
- De har blivit så tama att de är med på det mesta. De åker skoter och spark också. Barnen har haft med dem på cykel ända till Norrfjärden, berättar Maria Karlsson, mamma till bröderna Marcus och Andreas.
Barn och höns
För närvarande har familjen 35 höns och tuppar fördelade på åtta raser. Alla är vana att vara utomhus och med i svängen när barnen leker, om än inte alla kanske är lika begivna på pulkåkning. De minsta hönsen är av rasen holländsk dvärgkochin och störst är tuppen Sonny som är en Sussex.
Hur startade det här fågellivet då?
- Vi hade ett projekt på förskolan förra året då vi kläckte ett par ägg i äggkläckningsmaskinen. Sedan tog jag hem hönsen och det blev succé, säger Maria Karlsson.
Har favoriter
En succé som har vuxit. Fler ägg har kläckts och sönerna har sina favoriter som de pysslar om.
Även kompisarna Allex Nyberg och David Sandlund har fått tinga ägg och kan nu stolta visa upp sina fjäderprydda kompisar.
- När mitt ägg skulle kläckas bad jag att få ledigt från skolan. Jag sa att jag skulle bli pappa, säger David Sandlund och skrattar finurligt.
Maria Karlsson är nöjd med sitt hönsprojekt. Barnen har visat ansvar och tar god hand om hönsen.
För flatcoated retrievertiken Zelda handlade det om en stor omställning. Istället för att jaga fågel har hon blivit kompis med dem.
- Hon vet att hon inte får röra dem och det fungerar alldeles utmärkt, berättar Maria Karlsson.
Dessutom är det alltid färska ägg till frukost hemma hos Karlssons. I snitt blir det tio ägg av olika storlek och färg per dag.
Kan väl inte vara bättre så här i påsktider.
FAKTATamhöns
Tamhönan (Gallus gallus domesticus) anses härstamma från röd djungelhöna, som i vilt tillstånd lever i det indomalajiska området. Även andra arter av asiatiska vildhöns kan ingå.
Tamhöns hålls för kött- och äggproduktion, men också som prydnad.
I Europa är idag cirka 180 arter tamhöns listade.
Människan har sannolikt haft tamhöns redan 2 500 f. Kr.
För cirka 2 000 år sedan fanns tamhöns i Skandinavien.
Det pågår omfattande avel med höns både av nyttoaspekt och för utställningsverksamhet.
Så väl utseende- som storleksmässigt är skillnaderna stora mellan raserna.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om