Bedrägerier där stulna kortuppgifter används utgör ett växande problem. Sett till alla typer av bedrägeribrott ökade antalet anmälningar med mellan 10 och 12 procent under det gångna året, enligt polisens preliminära siffror.

Antalet anmälda kontokortsbedrägerier i Sverige ökade däremot med drygt 40 procent jämfört med året före.

På så kallade carding-sajter på nätet säljs alla uppgifter som behövs för enkla men lönsamma bedrägerier. För att lura handlarna undviker bedragarna att göra köp som skyddas av säkerhetssystemet 3D Secure.

Svenska kortuppgifter används ofta utomlands eller så används utländska uppgifter för brott i Sverige, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Svårt att förebygga

Bedragarnas tillvägagångssätt är enkelt, men brotten är svåra för polisen att förebygga. Ofta köper bedragaren kortuppgifter och använder dessa hos en e-handlare på nätet. Varan skickas till ett utlämningsställe där bedragaren kan hämta den med hjälp av ett förfalskat id-kort.

Vad du kan råka ut för är att ditt konto blir länsat, kortet är nyckeln till ditt konto. Ofta blir du ersatt av banken, men du kan drabbas hårt ändå om du till exempel är utomlands när det händer eller om du har räkningar som du behöver betala, säger Anders Olofsson brottsförebyggare vid nationella bedrägericentret.
För bedragaren finns mycket pengar att hämta, risken att åka fast är ganska liten och straffen är lägre än om du rånar någon på gatan.

Stora dataintrång

Under förra året skedde flera mycket omfattande dataintrång vilket har gjort att tillgången till kortuppgifter är god.

450 miljoner dataposter stals förra året. Bara från Ebay stals 150 miljoner uppgifter, säger Jan Olsson.

Bland all denna data finns såväl kort- och kontouppgifter som användarnamn, adresser, personuppgifter och inloggningskoder. Anderson Olofsson menar att kort är bra, om de används med förnuft.

Jag skulle aldrig drömma om att göra ett köp med kort på nätet om jag inte visste att jag kunde låsa kortet, säger han.