Kiruna skall bli europeisk flygbas för rymdturism. Icehotel bygger Spaceport och markbas för satsningen.
Progressum i Kiruna ligger bakom ett avtal med Virgin Galactics som innebär att Kiruna blir Europas station för rymdfärder för turister. De första turerna är planerade till 2009 i New Mexico och 2011 i Kiruna. Rymdturister skall i en specialfarkost föras upp 40 km i rymden och uppleva tyngdlöshet i sex minuter.
Markservice
- Till dess skall vi ha en Spaceport, rymdhamn, i Jukkasjärvi. Vi kommer att sköta all markservice för rymdturisterna och koppla ihop rymden med upplevelser på marken, till exempel is, snö, kyla, mörker, norrsken, midnattssol med mera i samband rymdfärderna, säger Yngve Bergqvist, vd i Icehotel AB.Just nu väntar man på ytterligare planbeslut och bygglov för en rad investeringar vid Jukkasjärvi på sammanlagt 30 - 50 miljoner kr. I summorna ingår en rymdhamn, men Icehotel behöver också en ny tvättanlägging för hotelltvätten, nya personalbostäder för 50 säsongsanställda - och bygga ut en ny varm hotelldel av typ Kaamos för 40 gäster.
Isskörden 3 000 block
Icehotel byggde redan i fjol en ny fabrik för isförädling och export. Där tillverkas isblock, skulpturblock, isfat, skålar, tallrikar och fabriken har kapacitet för 1,5 miljoner isglas per år.I årets iskörd togs 3 000 isblock upp från ett fält på 2 000 kvadratmeter på Torneälven i mars. Isen lagras som råvara och förädlas i den nya fabriken. Den gamla hallen för isförädling blir utställningshall för iskonst sommartid och bas för evenemang.
- Vi har haft en fantastisk utveckling, säger Kerstin Nilsson, hotellchef.
- Det är 20 år sedan vi satt i en grupp på fem personer för att spåna ideer och starta Icehotel. I dag sägs vi vara mer kända utomlands än kungen och slottet. Jag tycker att det svindlar redan på marken, säger Kerstin Nilsson, styrelseledamot och en av delägarna i Icehotel.
14 000 övernattningar
Icehotel har nu cirka 30 000 besökare och 14 000 övernattningar. Monica Wollmen, personalchef och delägare, jobbar med jämställdheten på anläggningen.- Som mest under säsong jobbar 200 anställda vid Icehotel. Omräknat blir det 116 årsarbeten. 53 procent av de anställda är kvinnor. Andelen män har ökat det senaste året. Vi jobbar för att få så jämn fördelning som möjligt, säger hon.
Bland arbetsledarna finns nio kvinnor och sju män. Bland delägarna är två kvinnor och två män. I ledningsgruppen är tre kvinnor och fyra män. I styrelsen däremot är två kvinnor och fem män.
- Det beror på att vi rekryterat två externa styrelseproffs. De är män, det finns tyvärr fortfarande få kvinnor i den kategorin, säger Monica Wollmen.
- När det gäller besökarna är det mycket jämnt mellan könen. De flesta privata besökare är par och familjer. Där är könsfördelningen naturlig. Även bland grupper och företag är könsfördelningen ganska jämn. Icehotel upplevs lika mycket som Sinnenas Rike som ett macho äventyr, säger Kerstin Nilsson.
Arne Berg är konstnärlig ledare för Icehotel. Han tillhör också delägarna och har vårdat Icehotels konstnärliga profil sedan starten:
Unikt - varje år
- Konsten är vårt särskilda ansikte och är ytterligare en sida som gör oss unika. Vi visar varje år originalkonst i 20 sviter, konst som smälter ned och återgår till rinnande vatten efter säsongen. Det ger konsten och sinnena en eterisk dimension. Icehotel förblir unikt varje år, säger Arne Berg.- Vi har ungefär 150 konstnärer årligen från hela världen som ansöker om att få bli iskonstnärer vid Icehotel. Av dem plockar vi ut 20 konstnärer, en till varje svit. Vi går efter ideer och skisser på vad varje konstnär vill göra och tar ut det vi bedömer som de mest intressanta ideerna, säger Arne Berg.
Sjätte isbaren
I år finns en norrbottenskonstnär representerad, AnnaSofia Mååg från Gällivare, som svarar för en av sviterna.Det internationella ryktet växer i takt med antalet isbarer. I år öppnas den sjätte isbaren i Köpenhamn. Det finns också rykten om att Shanghai i Kina får nästa Icebar, men Yngve Bergqvist håller på diskretionen:
- Jag kan inte kommentera kommande icebarer någonstans innan något är klart. Men intresset är jättestort. Icebar stöder varumärket, ekonomin och isexporten från Jukkasjärvi, säger han.
Ismeny
I april är Icehotel en del av den svenska paviljongen House of Sweden i Washington i en ny utställning om Vatten och Miljö för svenska ambassaden. Stora isblock som får smälta ned under den tio dagar långa utställningen skall pryda utsidan av entren. En ismeny serveras och chef blir köksmästaren Richard Näslin från Icehotel.- Vi jobbar på en inbrytning i USA på längre sikt. Därför är evenemanget viktigt. Vi exporterar is för en miljon kronor till utställningen, säger Yngve Bergqvist.