De närmaste dagarna drar Nobelfestligheterna i gång i Stockholm, med prisutdelning, bankett och föreläsningar.

Frances Arnold, 62, till vardags verksam vid California Institute of Technology (Caltech) i Pasadena utanför Los Angeles i södra Kalifornien i USA, deltar tillsammans med bland andra sina söner.

Hon var först i världen med så kallad riktad evolution av enzymer och det är detta hon belönas för.

Artikelbild

| Frances Arnold med sönerna Joseph, till vänster, och James, till höger, poserar för fotografen sedan det blivit känt att hon tilldelats Nobelpriset i kemi 2018.

I princip handlar det om artificiellt urval på samma sätt som när man avlar fram nya hund- och kattraser, bara det att man gör det med molekyler istället, säger Arnold.

En enda ny tanke

Hennes metod har lett till framställning av nya typer av biobränslen. Metoden kan också användas för att tillverka kemikalier på ett mer miljövänligt sätt.

För 30 år sedan, på 1980-talet, var detta en revolutionerande idé – en typ av upptäckt som bara ett fåtal forskare gör i sina liv.

Artikelbild

| Frances Arnold har fått många utmärkelser under årens lopp. På bilden tar hon emot The Millenium Technology Prize 2016 vid en ceremoni i Helsingfors i Finland.

Vi kan alla skatta oss lyckliga om vi kommer på en enda bra idé. De flesta forskare gör det aldrig, säger Arnold.

Hon är den femte kvinnan någonsin som tilldelats kemipriset – en försvinnande liten andel. Men hon tror att antalet kvinnor bland pristagarna kommer att öka stadigt de närmaste åren.

Artikelbild

| En av många utmärkelser som tilldelats Frances Arnold är National Medal of Technology and Innovation. Priset delades ut av dåvarande presidenten Barack Obama.

Ny roll

Det finns många extremt skickliga kvinnor därute. Det är bra att Nobelkommittéerna nu ombetts att tänka på detta när de nominerar forskare till priserna, säger hon.

Hennes professionella liv har inte förändrats påtagligt sedan hon tilldelades priset – men i och med att hon nu blivit en rikskändis bombarderas hon med mejl, och hon intervjuas ständigt av olika medier.

Före priset var det ingen som brydde sig om vad jag tyckte. Nu får jag frågor om allting, även sådant som jag inte har en aning om. Jag förväntas ha åsikter om precis allt.