Karlberg-området invigdes 1990 och tre år senare var det premiär för den första av många teaterföreställningar på den populära utescenen i Öjebyn. Per-Arne Nyman var med och startade Föreningen Karlberg och har många fina minnen från området.

– Det är så fint här och du har tillgång till så mycket. Du är i naturen, det här är idealet för ett fritidsområde, säger 85-åringen som länge var ordförande i föreningen.

I dag har föreningen cirka 200 medlemmar och tre sektioner. Scenen, parken och vandringslederna.

Artikelbild

| Kerstin och Per-Arne Nyman har varit med sedan starten och har många fina minnen från Karlberg.

– Scenen är ju teatern och parken finns vid scenen där vi har vindskydd och eldstäder. Vandringslederna är 1,7 mil och där har vi fyra bivacker som vi kör ut ved till varje vinter, det räcker så länge det räcker, säger Patrik Häggkvist, som är ny ordförande.

Vissa kvällar är det hundkurser på Karlberg och två gånger per år arrangeras naturdagar.

– Det går att gå väldigt fina dagsturer om man vill komma ut i naturen och jag tror att kommunen har lagt upp gps-spår längs lederna så att man kan följa sin rutt, säger Patrik Häggkvist.

Föreningen har gjort en hel del underhållsarbete senaste åren. I år har man exempelvis renoverat läktarna på teatern och lagt nya spångar på en del ställen längs vandringslederna.

Artikelbild

| I vår har föreningen gjort dammen bakom teatern tillgänglig för alla.

– Vi är inte färdiga med det än, det är många som behöver underhållas. I fjol tillgänglighetsanpassade vi dammen bakom teatern. Man ska kunna komma upp även om man sitter i rullstol, har rullator eller barnvagn. Vi försöker lättillgängliggöra miljön så att man kan komma hit och fika eller grilla en korv, säger Patrik Häggkvist.

Dammen byggdes av Carl Anton Hedqvist, i folkmun Patron Hedqvist.

Artikelbild

| Siw Öhman och Patrik Häggkvist testar läktarna som är renoverade inför sommarens föreställningar.

– Ingen har ännu listat ut vad han skulle ha den till, säger Kerstin Nyman, som också varit med från början tillsammans med maken Per-Arne.

Patron Hedqvist bildade bland annat AB Storfors som var ett av de största skogsbolagen i Norrbotten på slutet av 1800-talet. Han är en legend på Karlberg.

Artikelbild

| Det finns gott om grillplatser och bivaker längs vandringslederna. Inte minst vid teatern.

– Det var honom föreställningarna handlade om de första åren, berättar Siw Öhman, som spelat med i majoriteten av pjäserna på utomhusscenen.

Årets teatersommar drar i gång i veckan och pjäsen heter ”Släktingar och Oäktingar”. En fars med en rad förvecklingar som inträffar både i kända och okända släktskap.

Artikelbild

| Siw Öhman har bara missat 4-5 pjäser. I övrigt har hon medverkat i alla.

Två som kommer att vara på plats är paret Nyman.

Vad vore en sommar utan Karlberg?

Artikelbild

| Patrik Häggkvist vid dammen.

– Oj, det skulle inte gå. Den skulle bli fattig, säger Per-Arne Nyman.