Färre laxfällor i Kalix älv

Kustbyn Ytterbyn minskar fisket med laxfällor på 17 platser i Kalixälvens mynning i fem år. Detta för att stärka vildlaxens uppvandring i älven.

Kalix älv ekonomiska förening har de närmaste fem åren köpt 17 fiskeplatser i Kalixälvens mynning. Därmed kan man stoppa fiske med fasta redskap som ett led i att stärka den vilda laxens överlevnad.

Kalix älv ekonomiska förening har de närmaste fem åren köpt 17 fiskeplatser i Kalixälvens mynning. Därmed kan man stoppa fiske med fasta redskap som ett led i att stärka den vilda laxens överlevnad.

Foto: Maria Johansson

KALIX2015-04-23 18:13

Kalix älv är en av Sveriges största vildlaxälvar, men under de senaste åren har det varit sämre ställt med återkomster av lax i älven. Nu har Kalix älv ekonomisk förening kommit överens med kustbyn Ytterbyn om att minska fisket med laxfällor i området.

Fiskevårdsinsatsen finansieras av Sportfiskarnas projekt "Ge fan i våra vatten", Stiftelsen för Östersjölaxen och fiskevårdsområden längs älven.

I fem år

Överenskommelsen innebär att 17 nya fiskeplatser för fasta fisken arrenderas i fem år. Platserna ligger i Kalix älvs mynning inom Ytterby byamäns område.

Kalix älv ekonomisk förening ser mycket positivt på den närmaste framtiden för den vilda laxen i Kalix älv. Föreningen som har ett 40-tal medlemsorganisationer, från fjällen till havet, är tacksamma över att Ytterby byamän upplåtit en betydande del av sina fiskerätter. De kommer nu att ligga i träda i fem år.

Förhoppningen är att den starka nedgången 2014 jämfört med 2013 var tillfällig och att kommande år kommer att ge betydligt större uppvandring av lax. Att begränsa kustfisket i mynningsområdet anses ha en avgörande betydelse för att detta ska bli verklighet.

Samlat in pengar

Sedan 2009 har en samling svenska rockmusiker från flera kända band samlat pengar till olika fiskevårdsprojekt med miljöinriktning i Sverige. Musikerna har samarbetat med Sportfiskarna i projektet ”Ge fan i våra vatten”. Närmare två miljoner kronor har samlats in. Alla intäkter går till fiskevårdsprojekt.

För några år sedan lanserade Swedbank aktieindexobligationen ”Lax-spax” där en stor del av marginalen gick till arbetet med att rädda den vilda östersjölaxen. En stor summa gick till ”Stiftelsen för Östersjölaxen” som i sin tur ger bidrag till viktiga projekt.

Fler planer

Kalix älv ekonomisk förening planerar nya projekt för att kunna fortsätta det tidigare omfattande arbetet med att återställa lekplatser och vandringsvägar som skadats under flottningsepoken.

Föreningen arbetar också för att installera en fiskräknare i Ängesån för att mäta lekvandringen av lax och havsöring.

Föreningen arbetar därutöver för att gällande regler ska följas och utvecklas så att yrkesfisket, fritidsfisket och sportfisket bedrivs på ett långsiktigt hållbart sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om