Dans kuriosa

Kalix2010-04-06 06:00
nChampagne får bara produceras i det franska distriktet med samma namn, det vet de flesta. Mycket talar för att "bruna bönor från Öland" fortsättningsvis bara får odlas och torkas på just Öland. Föreningen för bruna bönor från Öland har lämnat in en ansökan till EU-kommissionen för att få namnet "bruna bönor från Öland" klassad som skyddad geografisk beteckning. En liknande ansökan har lämnats in för skydd av namnet Kalixlöjrom.

nBeurre manié säger fransmännen och menar en blandning av vetemjöl och smör till något som liknar en lös deg. Blandningen klickas i kokande vätska som ska redas av utan risk att det bildas mjölklumpar. Blanda rumsvarmt smör och mjöl och prova.

nSka man vara riktigt noga är kiwin ett bär som ursprungligen kommer från Kina. I dag odlas den mest i Nya Zeeland. Namnet kiwi har den fått från Nya Zeelands nationalsymbol kiwifågeln.
Grön kiwi är vanligast, men det finns även gul och röd kiwi. Den gula finns till och från i svenska grönsaksdiskar, medan den röda är mycket ovanlig.
Kiwi är mycket rik på C-vitamin och kan ätas med sked direkt ur skalet. Om kiwin förvaras svalt håller den sig flera veckor.


nDinkelvete dyker upp allt oftare i bröd och i andra sammanhang där vete ingår. Dinkelvete, gammelvete och speltvete är samma sak, ett slags urvete som odlats under mer än 3 000 år. Jämfört med vanligt vete har dinkelvete påtagligt högre proteinhalt. Glutenkvaliteten är annorlunda jämfört med vanligt vete. Inte så att det är glutenfritt, men vissa med veteintolerans kan äta dinkel. Dinkelvete tar upp mer vätska än vanligt vetemjöl. Det innebär att man måste justera ner mängden mjöl om man bakar med dinkelmjöl. Genom att blanda 70 procent dinkel med 30 procent vanligt vete får man bäst resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om