Solen sken och röken steg mot himlen när delar av Roknäsrevyn med bland annat Ingemar Edström gräddade våfflor över öppen eld. Anna Ögren som sitter i styrelsen för Roknäs/Stockbäckenbyaförening hade fullt upp med att leverera de ibland något svarta men dock gastronomiskt helt godkända våfflorna till den menighet som samlats på berget.
– Detta har vi gjort i åtminstone tio år, sade Gun Sundström, som skötte kassan och logistiken i utdelningen.
– I år började vi veckan före midsommar och vi ska hålla på varje tisdag till i mitten av augusti, sade Sundström, som uppgav att inför kvällen hade arrangörerna fixat fyra hinkar med våffelsmet.
En som de beskrev mycket rörande verksamhet.
Gillade våfflorna
– I tisdags gick det åt två hinkar. Nu laddade vi med mer eftersom det är bättre väder och vi väntade mer folk, sade Gun Sundström, som fick sin önskan uppfylld.
När PT smet vid halvåtta-tiden hade kockarna klarat av 100 våfflor och folk såg ut att vilja äta mer. Noah Shepherd från Sjulnäs hade god aptit, njöt av bakverket med grädde och sylt.
PT träffade norska familjen Erling Vestgård med hustru Lena Andersen med barn, från Lofoten. De har hyrt hus och semestrar en vecka i Piteå och fick tips om våffelfesten av hyresvärden.
– Jättetrevligt. Vi äter våfflor i Norge också, upplyste norrmannen PT.
Gun Sundström förklarade att byaföreningen har en hektiskt tid just nu. Förutom våfflor på Kalahatten, väntar paltkok vid Roka kvarn torsdagar, och på fredag startar den årliga midnattstrampen från Roknäs över Kalamark, Bodsjön, Svensbyn och tillbaka till Roknäs.