Kanelwhoopies och syltkakor

Mars månads recept – med vackra vaniljhjärterutor och kanelwhoopies.

Vaniljhjärterutor.

Vaniljhjärterutor.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet2014-03-22 06:00

Vaniljhjärterutor

Vaniljhjärtan är ju så vackra kakor men jag har läst så många som gör kakan på sånt här vis eftersom de är så himla goda men lite tjorviga att göra en och en. Detta blir en halv långpanna, jag gjorde min i gratängformen.

200 grader

250 g rumsvarmt smör

5 dl ekologiskt vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk äkta vaniljsocker

0,5 msk bakpulver

0,5 tsk salt

Fyllning

2 ekologiska ägg

1 dl kesella

2,5 dl crème fraiche ( ej lätt!)

1,5 dl strösocker

1 msk äkta vaniljsocker

Rör samman smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en deg.

Dela degen i ungefär två delar.

Sätt bakplåtspapper i din form.

Tryck ut ena delen av degen i formen, som en pajdeg ungefär!

Gör nu fyllningen: vispa samman ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker.

Häll fyllningen över pajdegen i formen.

Finfördela andra delen av degen på fyllningen.

Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter.

Låt svalna innan du skär upp den.

Förvara kakan i frysen.

Kanelwhoopies

Frys in dessa så de inte blir torra!

175 grader

24 stycken

150 gram mjukt smör

3,5 dl farinsocker

2 ekologiska ägg

1 tsk äkta vaniljsocker

5 dl mjöl

1 msk kanel

0.5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2,5 dl crème fraiche

Fyllning

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk äkta vaniljsocker

2 msk kakao

0,5 tsk salt

Blanda ihop smör farinsocker och vaniljsocker.

Tillsätt ägg, ett i taget, blanda väl.

I en separat skål, rör ihop mjöl, kanel, bakpulver, bakpulver och salt.

Tillsätt mjölblandningen i smörblandningen växelvis med crème fraiche och blanda väl. Klicka rundade matskedar på bakpappersklädd plåt.

Grädda i 175 grader i 10 minuter.

Under tiden gör du iordning fyllningen:

Vispa samman socker och smör först, vispa sedan ned övriga ingredienser.

När kakorna är klara och svalnat så brer du på fyllningen på en kaka och tar en annan som lock.

Syltkakor

En kväll kom jag på att jag inte provat göra syltkakor med äggula i degen. Detta måste provas, givetvis. De blir lite mjukare än de utan!

175 grader

ca 40 kakor

Ingredienser

1 dl socker

180 g rumsvarmt smör

6 dl mjöl

1 st ekologisk äggula

2 msk vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

0.5 tsk salt

God sylt, jag använde hallon- och jordgubbssylt.

Vispa samman socker, smör och ägg.

Tillsätt sedan vispgrädden, salt och en dl mjöl i taget.

Arbeta samman till en smidig och mjuk deg. Kladdar den så tillsätt lite mer mjöl.

Gör rullar av degen, skär i jämnstora bitar och rulla snabbt en och en i handen, lägg i små formar på en plåt.

Tryck en grop i varje kaka som du sedan fyller med sylt.

Baka i mitten av ugnen i 18–20 minuter.

Låt svalna.

Tips: om du inte har formar – använd kallt smör men då är degen svårare att blanda helt jämn. Använd en hushållsassistent eller din elvisp i så fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om