.
Amerikanska pannkakor
15 stycken
.
2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 ½ dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
.
smör till stekning
.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut cirka 1 matsked smet per pannkaka.
Grädda cirka en och en halv minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare cirka en och en halv minut.
Servera med blåbär, jordgubbar, hallon, gräddfil, lönnsirap, agavesirap, kanel eller nåt annat du gillar!
.
Vaniljsnitt
Jag har experimenterat en del med marsankräm i mina recept. De flesta älskar ju det och det blir alltid bra tycker jag när man använder det. Dessa påminner lite om vaniljhjärtan i smaken, fast små snittkakor istället för en stor kaka.
.
200 grader
20 kakor
.
100 g mjukt smör
0,5 dl strösocker
2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
1 liten ekologisk äggula
1 nypa salt
2 tsk äkta vaniljsocker
.
1 påse marsanpulver
3 dl kall mjölk
1 tsk äkta vaniljsocker
.
Blanda ihop mördegen. Rulla två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem och gör en skåra i båda. Vispa samman marsansåsen, låt stå i 10 minuter och bred den i skåran i kaklängderna.
Grädda i 10 minuter, eller tills kakorna fått färg.
Ta ut och låt svalna lite. Skär i snitt med en vass kniv.
Förvara svalt i en kakburk.
.
Mitt tips: Så rengör du ugnsplåtarna
* Med såpa: Smörj in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100 grader och ställ in ugnsplåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.
* Med ättika: Häll ättika på plåten så att vätskan täcker ytan. Värm ugnen till 50 grader och låt plåten stå i ugnen några timmar. Gör stickprov under tiden och se om smutsen lossnar.
* Med bakpulver: Blanda några matskedar bakpulver med vatten i en skål och blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.