Jutis som by är till stor del känd för sin nakenkalender som varje år samlar in tiotusentals kronor till barncancerfonden. Enligt nomineringen pryds den av "intressanta människor och kluriga och spektakulära detaljer". Varje år poserar folket i Jutis nakna och varje år finns också en gästposör. Alla från Maria Stenberg till Euskefeurat har kastat kläderna för den goda sakens skull.

– Syftet med Hjältepriset är att stimulera engagemang inom och utanför föreningen och hylla några av alla som gjort något extraordinärt för de drabbade barnen och deras familjer, säger Jonas Fahlman, ordförande i Barncancerfonden norra.

Jutis blev också känd som änkornas by på 70-talet och en dokumentär har spelats in med namnet Änkorna från Jutis. De flesta männen dog då i förtid av olika cancersjukdomar. Anledningen till detta tros vara användningen av kemikalien hormoslyr som användes inom skogsvården på 50-talet. Därför har byborna länge haft en högst personlig anledning till att kämpa mot cancern. Det är andra året i rad som Jutis byaförening nomineras för Hjältepriset.

– Det har varit ett svårt arbete för oss i styrelsen att göra de slutgiltiga nomineringarna och väga alla goda förslag mot varandra. Det är ett gott tecken på hur många som bryr sig om oss och det värmer verkligen våra hjärtan, säger Jonas Fahlman.