Överallt på Jokkmokks marknad erbjuds smakprov på allehanda delikatesser och marknadsbesökarna låter sig väl smaka. Det tuggas, sörplas och knapras vart man än vänder sig. När den stora hungern slår till är det inte långt till närmsta souvasställe, som verkar vara marknadsmaten med stort M. Mjukt tunnbröd som värms på en murikka, rullas till en strut och fylls med rökt och stekt renkött, lök, sallad och dressing.
Renkött i alla dess former finns det gott om på marknaden och är Johnny Blinds specialitet. För fjärde året i rad säljer han renkorv, renhjärta, torrkött, skav och innanlår.
Birgitta Gunnare från Jokkmokk passade på att fråga om hennes beställning av Gorpi hade kommit.
– Det är bland det godaste jag vet. Malt renkött med en hel del fett som är inlindat i en näthinna från renens mage. Det här steks och smakar himmel.
Rustik, lokal mat dominerar, men på en kant står Riccrdo Rabita och säljer italiensk ost. Han fick där besök av finsmakaren Staffan Westerlund från Skellefteå.
– En stor bit parmesan tillsammans med ett gott Amaronevin innan maten. Det är grejer det.
I bagarstugan vid prästgården står Anna-Maria och Noak Larsson och bakar mjukkaka, något de gjort varje marknad de senaste åren.
– Jag kommer från Jokkmokk och mina föräldrar bor i prästgården. Det passar utmärkt att komma hem och baka nu och jag skulle aldrig vilja missa en marknad, säger Anna-Maria som numera bor i Skellefteå.