Jul med gammaldags känsla vid kvarnen

Den hemgjorda glöggen ryker, ljuslyktorna glimmar och den gamla kvarnen är julpyntad på traditionsenligt vis. I dag är det åter dags för ”Jul på kvarnen”.

Varm glögg, bondkakor på egenmalt Ölandsvete och julig försäljning. I dag håller kvarnen i Jävre öppet.

Varm glögg, bondkakor på egenmalt Ölandsvete och julig försäljning. I dag håller kvarnen i Jävre öppet.

Foto: Mari Gustafsson

Jävre2019-12-07 06:00

Om somrarna driver Emma Degerman kaféet och hembygdsmuseet i Jävre kvarn. Gamla bruksföremål från livet i byn samsas med omkringsprättande hönor och en liten inredningsbutik med handplockade ting. I kafédelen serveras fika på smör och hemmaägg samt en hel del bryggkaffe och mormorssaft.

I slutet av augusti bommades kvarnen igen efter en finfin säsong, men nu väcks den ur sin Törnrosasömn för en dag.

– Det bästa med advent är att folk är gladare och jag älskar att skapa julstämning till andra – dessutom ger det så mycket glädje och energi tillbaka, säger Emma om tanken bakom evenemanget.

Förra året ordnade Emma för första gången en liten julmarknad där besökarna kunde fika, åka häst och släde och handla hemgjorda kransar och julgotter.

I dag är det åter dags för ”Jul på kvarnen”. Ett femtontal utställare saluför hemgjorda produkter och hantverk som lokala köttlådor, keramik, pyssel, honung och julgodis.

Under ljusslingorna på gården finns också hemgjord och rykande varm glögg och kakor liksom grillade burgare med surdegsbröd från muurikan och linssoppa med bröd.

Emmas vinterbutik, med bland annat inredningsdetaljer med adventskänsla, kommer att vara öppen en kort promenad bort.

.

Inne i kvarnen är hembygdsmuseet julpyntat från topp till tå. Emma har handlat gammaldags pynt i andra hands-butiker och fyndat i olika släktingars gömmor. Till och med alla gamla skolbänkar en trappa upp har fått varsin liten röd ljusstake på bänkskivan.

– Jag vill att besökarna ska åka härifrån med julstämning och känslan av julen som det var förr i tiden, säger Emma.

.

I framtiden är tanken att kvarnen ska öppna tidigare på vårarna och hålla öppet längre om höstarna.

I dagsläget är det kylan som hindrar en året-runt-verksamhet. Men det nya faluröda huset som vuxit upp på gården ändrar förutsättningarna.

– Vi har byggt det nya huset med tanke på att det ska stämma överens med kvarnen och harmoniera med omgivningen. Här får jag bättre kök och disk och en varmbonad kafédel som gör att jag kan hålla öppet året runt.

.

Så tar en ny era vid i skuggan av kvarnen som uppfördes för flera hundra år sedan, när det fanns ett järnbruk på andra sidan ån. Sedan dess har den varit både såg och kvarn. Nu samsas snart granbarr med kaksmulor på bordsdukarna med broderier i korsstygn som önskar god jul.

– Min tanke när jag öppnade kvarnen för fyra år sedan var att skapa något genuint och unikt. Trevlig personal, gott fika och mysig miljö blir tillsammans något speciellt, säger Emma och hänger upp några sista dekorationer i en gran utanför porten.

Emma Degerman

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma, pappa och bror.

Gör: Driver Jävre kvarn.

Intressen: Djur och natur, pyssel, hantverk, gamla saker, baka, odla, självhushåll. Allt hänger ihop med mitt jobb, jag driver företag som jag vill leva.

Julminne från barndomen: Vi har ett gammalt torp i skogen och jag minns när vi firade jul där och jag fick en Barbiebil av tomten. Jag minns också hur morfar berättade historier där.

Bästa julmaten: Julskinka med senap eller köttbullar.

Bakar helst i advent: Kakor, just nu är bondkakor min favorit. Jag bakar dem på Ölandsvete som jag själv maler, kanske blir de extra goda på grund av det.

Lyssnar på i december: Elvis Presley, Frank Sinatra, Bing Crosby. Jag har en lp-spelare som jag sätter igång skivor på.

Favoritstund på julen: Kalle Anka-stunden med glögg och mys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om