Det är en ungdomlig trio med stor branschvana som tar över det matnyttiga flaggskeppet.

Daniel Lindström, 24, Piteå, rör sig hemtamt i fastigheten. Han har tre års erfarenhet som kock på just Bryggargatan, ett år på Gästgivaregatan och ytterligare branschvana från kockyrket på Silverhatten i Arjeplog.

Sambon Cecilia Olofsson, 24, med rötter i Kungälv och upplärd på restauranghögskolan i Umeå, är part två i satsningen.

Johanna Wiklund, 26, ursprungligen från Skellefteå, utbildad upplevelseproducent och rutinerad inom restaurangbranschen, är den tredje länken.

Närproducerat
Ytterligare några veckor återstår innan Järnspisens grytor börjar koka för fullt - med ingredienser från det svenska skafferiet som närande bas.

- Målet är att servera mycket vilt, närproducerat och ekologiska varor från småskaliga producenter, säger Cecilia Olofsson.

Historisk
bakgrund
Namnet Järnspisen har historisk bakgrund.

- År 1855 startade ett bryggeri i detta hus. Efter några år tog en ny rörelse över, en fabrik som tillverkade delar till just järnspisar, berättar Daniel Lindström.

- Den verksamheten höll på fram till 1921 då Nya Bryggeriet återknöt den ursprungliga tillverkningen, säger han.

Fler anställda
Vid sidan av Järnspisen kommer alltså även Gästgivaregatan i Öjebyn att erbjuda mathållning enligt tidigare beprövad modell.

Ytterligare anställda, både kockar och serveringspersonal, kommer att knytas till de två restaurangerna.

För tydlighetens skull kan nämnas att Bryggargatan lever vidare som bolag och restaurangrörelse men på annan ort.