Myllymäkis personliga favoriter

Han har en lång meritlista och jobbar just nu långt mer än heltid på att finslipa formen inför världens mest prestigefyllda matlagningstävling.
I sin nya kokbok håller Tommy Myllymäki matlagningen enkel. Få ingredienser och personliga favoriter där grönsaker är ledordet.

Den andra kokboken i ordningen ges också ut på Natur och kultur.

Den andra kokboken i ordningen ges också ut på Natur och kultur.

Foto:

Inspiration2015-01-10 06:00

Kocken Tommy Myllymäki medverkar regelbundet i tv, han har vunnit flera medaljer både nationellt och internationellt och i slutet av förra året startade han en matstudio där man kan boka matlagningsevent. Dessutom driver han flera restauranger – och ger ut kokböcker.

I den senaste är det grönsakerna som står i fokus.

Grönsaker förtjänar att tillagas med rätt teknik. En späd rädisa ur landet smakar bäst med en klick smör och lite salt, medan en svartrot måste skalas, läggas direkt i vatten och kokas precis lagom länge”, skriver han om boken.

. .

Utan krusiduller

Men när det i tävlingssammanhang kan hänga på krispigheten i ett lökskal handlar det i ”Grönsaker – tillbehör och garnityr” oftast om enkel matlagning utan krusiduller. Det handlar om att ta tillvara på råvarans naturliga smak och om att konsistensen ska komma till sin rätt.

Den som läser Myllymäkis senaste bok lägger märke till att det är få ingredienser och tillagningsmetoder som funkar för de flesta.

Ofta ingår örter, ost och nötter i recepten. Bakad purjolök med getost och pinjenötter, svartrot karamelliserad i messmör och pimientos de padrón är några exempel.

Jag älskar grönsaker! Antingen som det där magiska tillbehöret du aldrig vill vara utan eller som en snygg råvaruuppvisning mitt på bordet. Väl omhändertagna och ihop med rätt grejer finns det inget bättre. Varje grönsak förtjänar att tillagas med rätt teknik.

. .

Personliga favoriter

I ”Grönsaker” har Tommy Myllymäki valt ut sina personliga favoriter, de recept han återkommer till både hemma och på hans restauranger.

Här tipsar han också om att undvika grönsaker som är onödigt dyra, eftersom att man hellre ska handla efter säsong och att välja ekologiskt så ofta man kan.

Rätterna i boken är tänkta som tillbehör för fyra personer, men vissa fungerar som huvudrätt till en eller två personer.

Ju fler grönsaker du lär känna, desto större plats kommer de garanterat att få på din tallrik”, skriver han.

Själv ligger han just nu i hårdträning, med matlagning mellan tolv och femton timmar om dagen. Den 28 januari representerar han åter Sverige i Bocuse d’Or, tävlingen som beskrivs som VM för kockar.

Tommy Myllymäki

Gör: Kock. Driver restaurangerna Sjön, Julita värdshus och restaurang Spira.Driver cateringverksamheten och har öppnat matstudio. Kreativt bollplank till köksmästarna på Sturehof och Riche. Har vunnit årets kock och vann silver i Bocuse d’Or 2007. Medverkar regelbundet i Nyhetsmorgon och Mitt kök.

Aktuell: Som tävlingsdeltagare i Bocuse d’Or och med kokbok om grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om