Blåbärspannkakor med quinoamjöl
Receptet ger 7 pannkakor om cirka 10 x 10 cm
1 1/2 dl quinoamjöl
1/2 krm äkta vaniljpulver
1/2 krm örtsalt
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
1 dl blåbär
kokosolja till stekning
Till servering
Blåbär
Agavesirap
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner ägg och mjölk till en fin jämn smet. Låt stå och vila i 5 minuter. Rör till sist ner blåbären.
Hetta upp en stekpanna till högsta värme och tillsätt lite kokosolja. Sänk till medelvärme och stek pannkakorna gyllenbruna på varje sida. Späd eventuellt smeten med lite vatten om den blivit för tjock.
Servera med mer blåbär och gärna lite ringlad agavesirap på toppen.
Tips: Du kan även använda andra mjölsorter till pannkakorna, till exempel bovetemjöl, kikärtsmjöl eller nötmjöl. (För dig som inte äter ägg kommer här en variant som fungerar som äggersättare: 1 chia-ägg – blanda 1 msk chiafrön med 3 msk kallt vatten tills du har en geléliknande massa)
Blåbärssoppa
Recept till 2 glas
1 msk potatismjöl
1/2 dl vatten
1 dl blåbär
1 dl hallon
2 msk kokossocker
1/4 krm äkta vaniljpulver
1 msk citronsaft
Vispa ut potatismjölet i kallt vatten i en kastrull. Vispa därefter ner resterande ingredienser. Låt soppan sjuda under omrörning tills den tjocknat en aning. Späd med mer vatten om du vill ha den lösare.
Om du vill ha den tjockare kan du reda med mer potatismjöl, men blanda då först lite potatismjöl i kallt vatten som du sedan häller i. På så sätt undviker du klumpar.
Nyponsoppa
Recept till 2 glas
3/4 msk potatismjöl
4 dl vatten
1/2 dl nyponskalsmjöl
2 msk kokossocker
1 msk citronsaft
1/4 krm äkta vaniljpulver
Görs precis likadant som receptet till blåbärssoppa.
Tips: Kokossocker kommer från nektarn i blommorna på kokospalmen. Smaken är lite fruktig och kan liknas med råsocker i konsistensen. Ett tips är att servera soppan med en klick lätt vispad kokosgrädde och nötter rostade i en torr stekpanna.
Sötpotatisfries med krämig quinoa-basilikasås
Recept till 1–2 portioner
Sötpotatisfries
1 medelstor sötpotatis
1 1/2 krm cayennepeppar
1 1/2 krm paprikapulver
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk vitlökspulver
Basilikakräm, 2 dl
1/2 dl vit quinoa
1 dl vatten
1 avokado
1 dl färsk basilika
1 msk citronsaft
1 krm örtsalt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk agavesirap
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba sötpotatisen noga. Jag gör mina fries med skal på, men det är valfritt. Skär i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med cayenneppar, paprikapulver, örtsalt och vitlökspulver.
Grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter, eller tills de fått en krispig yta.
Under tiden kokar du quinoan mjuk i vattnet, cirka 10 minuter. Låt svalna. Mixa quinoan med avokado, basilika, citronsaft, salt och peppar och sötning. Smaka av och servera!
Tips: Sötpotatis är även underbar att göra mos av, mixa ner i biffar, tärna ner i en soppa eller till och med baka bröd och kakor med. Sötpotatis anses ha en antiinflammatorisk verkan för kroppen.
Het gryta med avokado & krispig rödkål
Recept till 4 portioner
Gryta
1 finhackad röd lök
1 finhackad stor vitlöksklyfta
200 g kokta kikärter
200 g kokta kidneybönor
kokosolja till stekning
2 1/2 dl fet kokosmjölk
350 g krossade tomater
2 msk agavesirap
1 msk curry
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm cayennepeppar
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1/2 krm kanel
Toppingförslag
Cashewnötter
Sesamfrön
Bladspenat
Avokado
Rödkål
Svalkande sås
1 dl kokosgrädde
1/2 tsk honung
1 msk citronsaft
rivet skal av 1/4 citron
Fräs lök, vitlök, kikärter och kidneybönor i kokosolja i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och kryddor. Låt stå och puttra en stund så att smakerna sätter sig, ju längre desto godare.
Smaka av och krydda mer efter behag. Toppa med till exem- pel cashewnötter, sesamfrön, bladspenat, avokado och rödkål och servera med den svalkande såsen.
Tips: Den här grytan är perfekt att göra storkok av och passar de flesta magar. Ett tips är att också lägga i ett gäng russin i grytan.
Chokladglass med banan & mandelsmör
Receptet ger 1–2 portioner
Glass
2 små mogna bananer
1/4 dl mjölk
1 1/2 msk rå kakao
1 tsk agavesirap
2 msk mandelsmör
1/2 krm flingsalt
Topping
Cacaonibs
Agavesirap
Skala och skär bananerna i bitar. Lägg dem i frysen några timmar tills de är genomfrysta. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Toppa med lite cacaonibs och agavesirap. Servera genast.
Tips: Du kan även använda annat nöt- eller frösmör om du vill. Smaksättningen för glassen kan du variera. Mixa till exempel ner 1/2–1 dl frysta bär och en halv avokado så har du en härligt krämig bärglass.