Ett neutralt omslagspapper kan kännas tråkigt i butiken, men bjuder på en mängd möjligheter när det kommer till dekoration av julklapparna. Washi-tejp, den mönstrade tejpen som går att dra bort och tejpa fast igen är ett enkelt sätt att skapa paket som ser exklusiva ut.
Ett annat sätt att dekorera är att använda gamla bortrensade leksaker, eller kanske loppisfyndade varianter. Eller fina pepparkaksformar. Då har man två gåvor i en. Senaste turen till återvinningsmarknaden Repris visade en vägg fylld av små inramade korsstyngstavlor med jultema. De gör sig fint som dekoration på paketen. En papperspåse och en liten korsstyngstavla. Enkelt och sött.
För den som vill ägna lite mer tid till julklappsinslagningen är quilling ett roligt sätt. Quilling är en teknik där pappersremsor rullas ihop och limmas i mönster för att skapa olika dekorationer. Det vanligaste sättet att använda sig av tekniken i dag är quilling på bröllopsinbjudningar, tackkort och grattiskort.
Ursprungligen användes dock tekniken under renässansen, då franska och italienska nunnor och munkar använde quilling för att dekorera bokomslag och religiösa föremål. Pappersremsorna som de använde kom från förgyllda kanter i böcker. De tidiga verken skapades för att imitera smide.
I dag har quilling fått ett uppsving i popularitet, mycket tack vare att det är ett billigt pyssel. Färdiga pappersremor finns att köpa, men går också att göra själv. Skär remsor av stadigt papper - men inte för tjockt - då viker det sig istället för att rullas. Remsorna bör vara mellan en halv och en centimeter tjocka. Det finns speciella quillingverktyg med en liten skåra där man sticker in pappersremsan innan man börjar snurra (kostar drygt 20 kronor i pappershandeln), men det går också att snurra runt exempelvis en tändsticka.
Googlar man på qulling finns en uppsjö fantastiska skapelser men det är också lätt för en nybörjare att skapa blommor, blad och hjärtan.