Himmelskt gott med yoghurt, citrus och örter
Lax, lamm och ägg är klassiska råvaror till påsk. Här blir pannacottan vårfräsch med yoghurt och frittatan smaksätts med citronfärskost. Låt dig inspireras av enkla rätter i påskton som du hinner laga till kvällens middag.
Sparrisfrittata med lax, parmesan och haricot verts.
Foto: Ewa K Andinsson
250 g gröna ärter
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
100 g getost (chèvre)
1 msk mynta
salt och peppar
1. Koka upp vattnet med grönsaksbuljongen och lägg i ärterna. Låt dessa få ett snabbt uppkok. Ta upp ärterna och kyl dem direkt under iskallt vatten. Då behåller de sin gröna färg, klorofyllet slår ut och de blir inte grå.
2. Mixa ärterna med lite av buljongen och tillsätt osten och den hackade myntan.
3. Salta och peppra. Krämen ska få samma konsistens som en pesto.
Rökt lax med räkor, selleri och äppelkräm
1 äpple
2 stjälkar bladselleri
3 dl turkisk yoghurt
1 msk crème fraiche
0,5 msk honung
salt och peppar
1 msk finhackad persilja
150 g rökt lax
8 skivor kavring
grönsallad
räkor, granatäppelkärnor och smörgåskrasse att dekorera med
1. Finhacka äpple och selleri och blanda ner i yoghurt och crème fraiche. Smaka av med honung, salt, peppar och finhackad persilja.
2. Skär kavringen i skivor. Lägg på ett salladsblad och en klick äppelkräm. Toppa med lax och en räka. Klipp lite smörgåskrasse över och dekorera med granatäppelkärnor.
Sparrisfrittata med lax, parmesan och haricot verts
10 ägg
2 dl mjölk
1 bunt grön sparris
100 g haricot verts
1 bananschalottenlök
2 dl finriven parmesan
ca 1 msk olivolja
salt och svartpeppar
citronfärskost
mâchesallad
600 g skivad lax
1. Blanda ägg och mjölk. Salta och peppra.
2. Skär sparris och haricot verts i ca 2 cm stora längder. Välj alltid så färska och krispiga grönsaker som möjligt.
3. Hacka löken och rör ner den tillsammans med den rivna osten i äggblandningen.
4. Smöra en springform med avtagbara kanter. Ta gärna bakplåtspapper i formen så blir det lättare att ta ur frittatan.
5. Häll äggblandningen i formen och ställ den i ugnen på 165 grader ca 30 minuter. När äggen stannat upp är frittatan klar.
6. Låt frittatan stå och svalna en stund. Skär den mitt itu och lägg citronfärskost emellan. Dekorera med rökt, skivad lax och mâchesallad.
Örtmarinerade lammracks
ca 1,3 kg lammracks eller lammfilé
olivolja (till stekning)
1 kruka persilja
1 kruka rosmarin
1 citron (rivet skal)
2 vitlöksklyftor
flingsalt och nymalen svartpeppar
100 g smör
1 dl ströbröd
1. Mixa persilja, rosmarin, citronskal, skalad vitlök, flingsalt, svartpeppar och smör i en matberedare till en jämn smet. Rör ner ströbrödet och bred på lammracksen eller lammfilén.
2. Grilla racksen i mitten av ugnen 15-20 minuter, eller till önskad innertemperatur 55-58 grader. (Vid 55 grader är köttet fortfarande rosa.)
Yoghurtpannacotta med rabarberkompott
Pannacotta
1,5-2 gelatinblad
1 vaniljstång, både frön och stång
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 dl maglagningsyoghurt
1. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur den.
2. Koka upp grädden. lägg ner både stång och urskrapade frön i grädden. Sjud sakta och se till att grädden inte kokar över. ta av kastrullen från värmen. Rör ner sockret och låt det smälta innan yoghurten tillsätts.
3. Häll i yoghurten och vispa slätt. Rör ner de urkramade gelatinbladen medan grädden fortfarande är varm. Plocka upp vaniljstången. Häll upp pannacottan is må portionsformar och ställ kallt i minst tre timmar.
Rabarberkompott
1 kg rabarber
1,5 dl syltsocker
0,5 dl muscavadosocker
1 msk kanel
1. Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg bitarna i en låg, vid kastrull med en aning vatten och strö syltsocker, muscavadosocker och kanel över alltsammans.
2. Sjud rabarbern så att den mjuknar och blir till en kompott i 10 till 15 minuter. Smaka av sockermängden och låt svalna.
Ta chansen att vinna ett exemplar av boken "Himlagott med bufféer" av Lotta Bäckström, Ewa K Andinsson och Camilla Simonson, Prisma förlag.
Svara på frågan "Vad har författaren Lotta Bäckström tidigare gett ut för kokbok?" och skicka till mari.gustafsson@pitea-tidningen.se. Första rätta svar belönas med en bok.
Svara på frågan "Vad har författaren Lotta Bäckström tidigare gett ut för kokbok?" och skicka till mari.gustafsson@pitea-tidningen.se. Första rätta svar belönas med en bok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!