Den man i 45-årsåldern som åklagaren försökte få häktad är samma person som agerade huvudvittne när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet. Detta huvudvittnes uppgifter har senare ansetts mindre tillförlitliga, vilket var en av anledningarna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

Trots misstankarna mot huvudvittnet släpper alltså tingsrätten i Luleå mannen på fri fot, vilket meddelades efter en lång häktningsförhandling vid 17.30-tiden på fredagen.

Jag är lättad men inte förvånad. Det var allvarliga anklagelser som riktades mot min klient, så jag är glad för hans skull att det här är över nu, säger mannens försvarare Marko Tuhkanen.

Tingsrätten fann inte ens skäl att häkta mannen som skäligen misstänkt, den längre misstankegraden. Tuhkanen förväntar sig att misstankarna avskrivs helt nästa vecka.

Linna fortsatt misstänkt

Enligt åklagaren Jens Göransson kan huvudvittnet försvåra utredningen som frisläppt och det finns en risk att han begår brott.

De utredningsåtgärder som jag tänkt att vi ska göra kommer vi att göra ändå, men det blir besvärligare i och med att mannen är på fri fot och ges möjligheten att kontakta tänkta förhörspersoner.

Efter Högsta domstolens beslut om resning för Kaj Linna annonserade hovrätten för övre Norrland ut målet till förhandling, med start den 9 maj. Hur datumet påverkas av fredagens beslut är i nuläget oklart.

Jag har haft kontakt med hovrätten och Kaj Linnas försvare och vi kommer att ha förnyade kontakter. Men det är för tidigt att sia om, säger Jens Göransson.

Kaj Linna har tidigare begärt att få bli frisläppt under sin resningsperiod, något han fått avslag på.

Jag skulle tro att drar det här igång den 9 maj eller kort därefter så kan Kaj Linna acceptera det. Men drar det ut på tiden kan han komma in med ett nytt frifotsyrkande.

"Linna tjänar på detta"

Advokaten Marko Tuhkanen menar att Kaj Linna lär tjäna på tingsrättens bedömning under fredagen. Detta eftersom huvudvittnet skulle anses mindre trovärdigt.

Det absolut viktigaste medlet för att fälla honom var min klients utsaga. Och det här tror jag inte har stärkt hans trovärdighet. För ska man skärskåda vad åklagaren säger så menar han att min klient ljuger, han har inte berättat som det är. Och nu ska åklagaren i hovrätten den 9 maj övertyga att den här mannen är trovärdig rakt igenom. Du förstår säkert problematiken här.

Skulle huvudvittnet vara misstänkt när Kaj Linnas rättegång inleds kan han inte höras som vittne.