Regnet hotar skörden

Den regniga hösten hotar skördarna för många bönder. För Avans lantbruk i Hortlax börjar situationen bli katastrofal.

Torka. Andreas Lindkvist har fått in 20 ton spannmål för torkning, men han behöver 30 ton till.

Torka. Andreas Lindkvist har fått in 20 ton spannmål för torkning, men han behöver 30 ton till.

Foto: Torbjörn Carlsson

Hortlax2017-10-06 21:17

Andreas Lindkvist är inte en man som ger upp, men det ihållande regnet under september får honom att sucka tungt och om inte vädergudarna inom de närmaste två veckorna bjuder på lite torrare väder så kommer mycket av skörden att gå till spillo.

– Dessvärre är prognosen för kommande dagar bara mer regn. Egentligen har vädret varit dåligt sedan april. En kall vår och sommar har försenat skördarna och sedan kom regnet.

Andreas Lindkvist har varit bonde i fem år och driver Avans lantbruk. Han föder upp nötkreatur och säljer kött från den egna köttboden. Köttproduktionen utgör cirka 50 procent av inkomsterna.

– Jag är beroende av spannmål och halm till mina djur, men jag har inte lyckats skörda ens hälften av mitt spannmålsbehov. Ännu värre ser det ut med halmen. Jag behöver 400 halmbalar (cirka 120 ton) själv, men i nuläget har jag inte en enda bal från i år. Om jag inte hittar en lösning på det här så är risken stor att jag måste slakta ut djuren.

Överskottet av halmen brukar han sälja, men i nuläget ser det inte ut att bli något med den saken. I andra änden väntar en ekonomisk smäll.

– Jag räknar med att förlora minst 200 000 kronor. Tvingas jag köpa in halm så blir det ännu mer. Idag är halm hårdvaluta och efterfrågan är stor, säger Andreas Lindkvist.

Skörden kan förvisso bli god, men då måste det gå att skörda också. Som det är nu är det inte möjligt.

– Jag kör fast med skördetröskan om jag ger mig ut på åkrarna. Allt borde vara klart nu, men nu kan jag bara vänta på torrare väder och hoppas att inte vintern och kylan hinner före.

Han har ingen exakt siffra för hur mycket det regnat sedan 1 september, men han har hört att det rör sig om cirka 200 millimeter.

– Förutom att markerna är blöta så påverkas även kornen. Normalt ligger fuktigheten på 18-20 procent i kornens kärna, men nu handlar det om 30 procent. Det ska torkas inomhus ner till 14 procent, men torkningen kostar pengar och det blir helt enkelt olönsamt. Nu har jag fått in 20 ton spannmål som ska torkas, men jag behöver 30 ton till, säger Andreas Lindkvist.

Vad gör du om det inte blir bättre väder?

– Då återstår bara att plöja ner alltihop. Spannmålet blir förstört och jag förlorar en massa pengar. Halmen kan man kanske bärga och torka till våren.

Det prekära läget till trots så har Andreas Lindkvist inga planer på att ge upp.

– Nej, vi överlever. Om än det kan bli en tung smäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om