I Januari 2014 skrev PT om Totalförsvarets vilja att ha kontroll över det aktuella området som plötsligt var av "riksintresse". Nu skulle utökad bygglovsplikt gälla för i princip allt på ett område som till stora delar består av jordbruks- och skogsmark. Byamännen rasade och lovade att överklaga så långt det var möjligt.
På ett välbesökt samrådsmöte en månad senare (26 februari 2014) försökte Försvarets utsända representanter lugna de delvis upprörda känslorna. Redan vid det mötet hade "det riksintressanta området" krympt och dessutom berördes färre objekt av den utökade bygglovsplikten. Sedan blev det tyst.
Så, vad hände?
– Försvarets ursprungliga krav blev lite som att solen gick ner som en pannkaka. En del fastigheter undantogs och det blev stora lättnader, säger Henry Lundgren, ordförande för Hortlax byamän.
Ni tänkte överklaga så långt det gick?
– Vi kände att det inte behövdes och vi bedömer att regelverket är fullt hanterbart, säger Lundgren.
Fårfarmaren Caroline Trapp var också orolig till en början. Inte minst för att verksamheten är beroende av flyttbara elstängsel.
– Hela vår gård låg innanför gränsen, men den flyttades. Visst var det ursprungliga förslaget provocerande, men jag har aldrig trott att någon skulle springa omkring och kolla våra elstängsel, säger Caroline Trapp.
Det formella beslutet om utökad bygglovsplikt togs av Piteå kommun på anmodan av försvaret. Stadsarkitekten Florian Steiner som var involverad i frågan på tjänstemannanivå har i dag ingen bild av att det blivit ett problem för de berörda markägarna.
– Nej, jag har i alla inte hört något. Försvarets ursprungliga buffertzon var väl närmast en schablon och den krymptes rejält. Dessutom finns inga förbud. Däremot krävs det ibland utökat bygglov och om försvaret har synpunkter så handlar det nog mest om metall och el som kan påverka det försvaret kallar riksintresse, säger Florian Steiner.
I dag behövs utökat bygglov för ekonomibyggnader, anläggningar för jordbruk och skogsbruk som är större än 100 kvadratmeter. Vidare skyltar, plank och stängsel av el eller metall som är större än fem kvadratmeter.
Dessutom gäller det för vindkraftverk under 20 meter (för större gäller sedan tidigare bygglovsplikt) samt antenner, basstationer och radiosändare.
Men den kanske viktigaste frågan "Varför?" fick inget svar 2014 och inte heller 2017. Det är nämligen väldigt hemligt.