Ove Lundmark har många tjänsteår som SO-lärare på Hortlaxskolan, men när han via mejl en fredagseftermiddag fick veta att han inte tillhör de lärare som får del av regeringens särskilda satsning lärarlönelyftet så beslöt han sig för att sluta.
– Jag kände direkt att det fick vara nog och i fredags sa jag upp mig formellt. Jag vill betona att jag inte är bitter, men däremot förbannad, säger Ove Lundmark.
Du fick beskedet via mejl?
– Ja, det stod att jag inte uppfyllde kriterierna, men någon egentlig motivering fanns inte med. Inte heller har jag eller andra lärare haft några samtal med rektorn i förväg.
Stämmer på alla lärare
Ove Lundmark tycker att hela handläggningen är dåligt skött, men konstaterar att direktiven kommer uppifrån, ytterst från regeringen.
– Det är en klumpig reform som har lett till stora löneskillnader. På Hortlaxskolan är spännvidden från 27 000 till 44 000 kronor i månaden. Det är inga små belopp det handlar om.
– Jag vill hävda att kriterierna mer eller mindre stämmer in på alla lärare, men här nämns inte ens värdet av erfarenhet. Min starka sida är att vara lärare i klassrummet. Att undervisa är kul, men kringjobbet tar mycket kraft. Att gå på kurs och föreläsningar går att bocka av, men hur bra du är i klassrummet är svårare att mäta, säger Ove Lundmark som tycker att det är särskilt uppseendeväckande att de som valt att bli förstelärare först får 5 000 kronor och sedan en stor del av Lärarlönelyftet.
– Det var droppen. Löneskillnaderna blir groteska. Många förstelärare gör ett jättebra jobb, men andra inte.
Dålig stämning
Hur har det påverkat arbetsklimatet?
– Just nu är många lärare omotiverade och ett par kollegor pratar om att sluta. Det märks på stämningen i personalrummet och alla vill inte prata om det här, men lönelistorna är å andra sidan offentliga.
– En del är arga och besvikna och har varit in till rektorn. Jag har inte gjort det eftersom det redan är bestämt att jag inte får del av lönelyftet. Dessutom ska jag sluta, säger Ove Lundmark.
Insändarstorm
Pratet om att de lärare som inte fått del av lönelyftet ska prioriteras vid nästa års lönerevision ger han inte mycket för.
– Det är bara löjligt. Det handlar ju om betydligt mindre pengar.
Besvikelsen i lärarkåren är som sagt stor och på bland annat PT:s insändarsida har flera lärare anonymt vädrat sitt missnöje, men Ove Lundmark väljer att stå för sina åsikter.
– Jag förutsätter att jag inte hamnar i dålig dager för det, säger Ove Lundmark.