Det var den 2 maj som Arbetsmiljöverket inspekterade Hortlaxskolan. Besöket har renderat en kravlista och nu har Piteå kommun hösten på sig att redovisa och vidta åtgärder för att förbättra inomhusmiljön och säkerheten på skolan.
Ett exempel är den halkiga bron till matsalen som resulterat i ett antal olyckor där elever och personal har halkat och skadat sig. Kravet är att halkrisken elimineras.
Ett annat problem är den otillfredsställande luftkvaliteten och inomhusklimatet på Hortlaxskolan. Skolans personal anser att temperaturen är ojämn och att ventilationen inte fångar upp matos i exempelvis hemkunskapen.
Nu måste kommunen undersöka och mäta koldioxidhalt och temperatur i lokalerna vid normal personbelastning. Kravet är åtgärder så att arbetstagare och elever inte utsätts för risker för ohälsa till följd av inomhusklimatet och det som inte omedelbart kan genomföras ska redovisas i en skriftlig handlingsplan.
Vid Arbetsmiljöverkets besök framkom också att bullernivån i matsalen är hög. Enligt uppgifter som framkom vid inspektionen så överstiger ljudnivån i matsalen 80 decibel under varje lunch. Från kommunens sida har inga åtgärder vidtagits tidigare och nu ställer verket krav.
Åtgärder för att minska bullernivån i matsalen måste vidtas, det som inte kan genomföras omedelbart ska dokumenteras i en skriftlig handlingsplan och genomförda åtgärder ska följas upp.
Vid inspektionen uppmärksammades också damm i träslöjdsalen. Vissa maskiner hade otillräcklig processventilation och därför måste slangar och utsugskåpor och dess funktion för att förebygga spridning av trädamm i lokalerna undersökas. Om utsug och kåpor är för få eller otäta medför detta att trädamm sprids inom arbetslokalen och ger försämrad luftkvalitet.
Dessutom är inte de maskiner som finns i träslöjdssalen undersökta och riskbedömda vilket utgör risk för personskador.
Vidare anser Arbetsmiljöverket att personalparkeringen utanför skolan är för mörk på grund av otillräcklig belysning. Marken är dessutom gropig och under vintern anses det föreligga stor halkrisk.
Arbetsmiljöinspektören Carina Johansson skriver att "om ni inte åtgärdar bristerna och riskerna kan vi komma att besluta om ett föreläggande eller förbud som kan förenas med vite".