Bilkyrkogården kartlagd

Området har förhöjda värden av tungmetaller, men bilkyrkogården i Hortlax har inte hittills påverkat grundvattnet i området invid Inimarksvägen.

KOLLAR. Under hösten inspekterade Mikael Ferm, chef för miljömyndigheten i Piteå området och nu fortsätter arbetet med att ta reda på om det som ligger under marken är en miljörisk.(Arkivbild).

KOLLAR. Under hösten inspekterade Mikael Ferm, chef för miljömyndigheten i Piteå området och nu fortsätter arbetet med att ta reda på om det som ligger under marken är en miljörisk.(Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

HORTLAX2018-01-23 05:00

I somras den 13 juni avslöjade PT att i början av 1960-talet grävdes det ned ett stort antal bilar och en landsvägsbuss i en åker vid Inimarksvägen i Hortlax. Piteå kommun köpte marken 1973.

Det fick Piteå kommuns miljömyndighet att reagera. Under september besökte miljöchefen Mikael Ferm området där han pekade på att "skrotbilarna kan innehålla allt från bensin till glykol, oljor och batterisyror", vilket också konsultföretaget Tyréns antar.

Efter Ferms besök fick Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att senast första december ge förslag på åtgärder och det har förvaltningen gjort. Under hösten engagerades konsultfirman Tyréns för att kartlägga området. De har undersökt området med dels markradar, dels med hjälp av provborrningar. Nu ligger en rapport på bordet som anger att det inte är uteslutet att bilkyrkogården ger miljöstörningar. Hittills har undersökningen kostat cirka 100 000 kronor.

Markus Hedlund vid Tyréns i Luleå är förtegen kring rapporten. Han hänvisar till beställaren Piteå kommun, men bekräftar att i en del av området finns förhöjda halter av tungmetaller, liksom "mycket höga halter av nickel och en hög halt av zink". Tyréns säger också att i övrigt påträffades måttliga eller låga halter av tungmetaller i grundvattnet.

Konsulten konstaterar att den västra delen av området är tydligt påverkat med onaturliga svackor och kullar där det lagts ris och löv i området även under senare tid.

Katarina Sandahl, konsult vid Tyréns, säger att de använt flera metoder för att kartlägga området. Mätningarna har i stort gått ned till 2,5 meters djup.

Betyder det att ni inte vet hur det ser ut längre ned i marken?

– Vi har gått djupare på vissa ställen. Hur mycket man ska perforera ett sådant här område är upp till hur mycket beställaren vill betala, säger hon.

Tyréns summerar rapporten med att för att få en mer detaljerad bild av området rekommenderar de en kompletterade georadarundersökning. "Då utförda undersökningar bygger på stickprovstagning kan det inte uteslutas att högre föroreningshalter kan förekomma lokalt".

Johan Virtala är avdelningschef vid Samhällsbyggnads enhet fysisk planering. Han är lugn efter att han läst rapporten.

– Det är glädjande att inget är akut. Men vi ska göra fler undersökningar under våren och ta fram en plan för vad som är bäst ur miljö-och kostnadssynpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om