Föreningen, som bildades 2001 och har ett 50-tal medlemmar, planterar ut ädelfisk två gånger om året. I våras satte man ut 500 kilo regnbåge och i september blir den en ny utsättning.
Men eftersom den 17 hektar stora och som mest 5,5 meter djupa sjön aldrig har rotenonbehandlats finns det också gädda, abborre och mört i Höträsket.
I slutet av 1990-talet härjade bävrar vid Höträsket. De flitiga, vasstandade gnagarna byggde dammar och dämde upp Höträskbäckens utlopp med påföljd att vattennivån i sjön steg och träsket fylldes med humusämnen.
Vattnet blev brunt och grumligt och den tidigare så populära badplatsen avfolkades, trots att det är absolut ofarligt att bada i Höträsket. Det är helt och hållet en estetisk fråga, berättar fiskeföreningens kassör Anders Berglund.
- Brun utan sol må vara populärt, men inte på det här viset, skämtar Berglund.
Fiskarna och fisket påverkas knappast av den höga humushalten i vattnet, i varje fall inte negativt. Den fantastiska sommar som vi fått njuta av i den här delen av landet med många soltimmar och värme har dock haft en negativ inverkan på fisket i det förhållandevis grunda Höträsket. Fisken trivs inte när vattentemperaturen blir för hög.
Ny utplantering
Men nu närmar sig ju hösten med betydligt svalare väder och nästa utsättning av regnbåge borde locka en hel del sportfiskare till denna fiskesjö, som är mycket lättillgänglig tack vare att man kan köra bil ända ned till strandkanten om nödvändigt.
Det är ju bra för rörelsehindrade personer, men tyvärr har den stora, rullstolsanpassade bryggan börjat rasa samman och får inte användas.