I år avgörs testen i hans garage i Hortlax. Dagen till ära är garaget pimpat med julgran och stjärna i fönstret. I spisen sprakar veden och på en bänk tronar testmaterialet, 28 olika sorters julöl. För tjugonde gången ska julens ölvinnare koras.
Den enda som varit med under samtliga år är värden Christer Nyström. Några har missat ett år eller två. Den ständige sekreteraren i Hortlax Ölfrämjande, Stefan Lundberg, missade ett år på grund av sjukdom.
- Men då var jag sjuk, riktigt sjuk, låter han förstå.
Varför började ni med det här?
- Haha, vi var sugna på öl. Första året var vi fyra stycken, men det växte och som mest har vi varit nästan 20 man. Det blev nog i mesta laget, säger Christer Nyström.
Hortlaxanknytning
Vem som helst får inte vara med. Ett kriterium är att man har gått skola eller bott/ bor i Hortlax, alternativt är gift eller sambo med någon från Hortlax. Ja, det där med graden av anknytning har väl vidgats en del.
- Det är ju ett sätt att träffas och kul, men inte bara för att supa. Vi försöker vara seriösa, säger Stefan Lundberg och delar ut formulären där betyg 1-10 och ett skriftligt omdöme ska föras in.
Att testa 28 sorters julöl kräver självfallet sina män, men givetvis handlar det inte om en flaska per sort. Några centiliter av de mörka brygderna och efter lite smackande och hummande ska det diskuteras och avges omdöme. Långt ifrån samstämmigt ska sägas.
- Nej, vi brukar inte alltid vara ense, men när vi sammanställt alla formulären så kan vi också kora en vinnare.
Julens godaste idé
Först ut är Eriksbergs Julöl som skummande hälls upp i ölglasen.
- Mmm, nu börjar julen, säger Roger Lindberg och tar en förväntansfull klunk.
- Ah, det här är julens godaste idé, fyller någon annan på med.
Redan som tredje sort hamnar en gammal favorit på bordet. Något otippat Falcon Julöl.
- Den kan variera och har väl inte hamnat bland de bästa på senare år, men den här är fin. Nu är det jul igen.
Tonen är skämtsam och hjärtlig. Det munhuggs och argumenteras. Efter en timme har färre än tio sorter testats. Det kommer att bli en lång kväll.
- Tyvärr har systemet i Piteå ett begränsat sortiment julöl. Vi brukar få åka till Luleå och Skellefteå också. Med åren har det blivit fler och fler sorter.
Söt, rund och knäckig
När PT vill ha beskrivningen av den perfekta julölen, så hjälps gubbarna åt med ett omdöme. Kortfattat ska den vara mörk och lite söt, absolut inte blaskig. Den ska vara smakrik, gärna med en knäckton, och smaken ska växa och hänga kvar en stund.
Så vad var det då som fick Hortlax Ölfrämjande att kora Jämtlands Julöl till årets julöl?
- En smak i toppklass, lite tomtar och troll. Söt, rund och knäckig smak som smakar länge. Fin balans mellan beska och sötma. Värt varenda krona, meddelar Roger Lindberg dagen efter.
Tvåa kom för övrigt den gamla trotjänaren Falcons Julöl och trea Mariestad Julebrygd på burk. Den ansågs något bättre än samma öl på flaska.