Sporten för hundar med benen fulla av spring

När vinthundarna sträcker ut sig i sin fulla längd och rusar över de öppna fälten är det lätt att förstå tjusningen i hundsporten lure coursing. Hundarnas entusiasm och hängivna jakt runt banan är en fascinerande syn.

De är små men de är snabba. De här två hundarna är de första i sin ras, podengo portugese, som tävlar i lure coursing i Sverige. Den ene av dem, Nortadas Curry, blev Best in Field vid tävlingen i Holmträsk.

De är små men de är snabba. De här två hundarna är de första i sin ras, podengo portugese, som tävlar i lure coursing i Sverige. Den ene av dem, Nortadas Curry, blev Best in Field vid tävlingen i Holmträsk.

Foto: Robert Lundberg Robert Lundberg

HOLMTRÄSK2008-06-10 06:00
På ett stort och grönt fält i Holmträsk har drygt 40-talet vinthundsraser och deras ägare samlats för ett nationellt prov i lure coursing. Markägaren Christer Dahlbäck har återigen lånat ut sina marker och bagarstugan till Svenska Vinthundklubbens Norrbottensavdelning.
Med hjälp av en fyrhjuling dras en lina fram i olika riktningar runt fältet, i slutet på linan sitter luren (av engelskans lure, som betyder lockbete), en plastpåse som ska symbolisera en hare som hundarna jagar intensivt runt banan.
Fem kriterier
Hundarna startar oftast två och två och det är inte "först i mål" som avgör utan hur hundarna springer. De två domarna, strategiskt placerade ute på fältet med god överblick över hela banan, ska bedöma de fem olika kriterierna entusiasm, rörlighet, följsamhet (hur uppmärksam hunden är på harens framfart), snabbhet och uthållighet.
Eva-Mari Lundström, Sjulsmark, har hållit på med lure coursing i flera år och jobbar som funktionär vid dagens tävlingar som lockat deltagare från Stockholm och norrut, på plats finns också flera hundar från Finland.
Bruksprov
- Det hålls omkring 8-10 tävlingar per år i landet. I juli i år är det dessutom EM i lure coursing i Stockholm med de bästa hundarna från Europa på plats, berättar Eva-Mari som den här dagen också tävlar själv med tre av sina hundar av rasen galgo espanol.
Andra vinthundsraser på plats i Holmträsk är whippet, saluki, afghan, podengo portuguese, azawakh, sloughi, greyhound och även basenji, som dock inte kan tävla om certifikat.
De hundar som får de högsta poängen har chans att erövra ett cert och precis som på hundutställningar ger tre cert ett championat vilket resulterar i att hunden får titeln SLCCH, svensk lure coursing champion.
- Lure coursing är ett bruksprov för vinthundar och är utformat så att det ska likna den naturliga jakten så mycket som möjligt, berättar Eva-Mari.
I Sverige används inte vinthundar i jakt men i andra länder är det vanligt exempelvis vid antilopjakt.
Olika jaktsätt
Mats Guldenhed, uppväxt i Skuthamn i Piteå men numera boende i Sundsvall, konstaterar att varje vinthundsras har sitt eget sätt att jaga.
- Därför måste domarna vara väl insatta i de olika rasernas jaktsätt, man kan inte bedöma alla raser likadant.
Själv är han en av piloterna vid tävlingen (den som styr hastigheten på "haren") men tävlar också själv med sina greyhounds.
Lure coursing startade som en sport i USA av Lyle Gillette i slutet av 60-talet. I Sverige började Svenska Salukiringen arrangera lure coursing under mitten av 70-talet. Svenska Vinthundsklubben har numera huvudansvaret för lure coursing-verksamheten i Sverige.
Startade på 60-talet
Tävlingsnerverna är på helspänn i Holmträsk när ekipage för ekipage, ras för ras, släpps iväg av sina ägare så fort tävlingens "starter" gett dem en dunk i ryggen och ropat det karakteristiska startorden "tally-hoo".
När en lång dag går mot sitt slut står det klart att Nortadas Curry, av rasen podengo portugese och ägd av Ulla Enström i Boden, blivit Best in Field.
- Han är tillsammans med sin syster Nortadas Cayenne de första i rasen som deltar i lure coursing i Sverige så det är lite extra roligt att "Pucken" som han kallas till vardags, gör ett så suveränt resultat, konstaterar tävlingsledaren Sari Hasa.
Bäst på plan
Övriga Best in Field-placerade denna dag är Dabkas Heaven, cert (saluki), Hot Isle Alejandra, cert (galgo espanol), Air-Exibit Irresistible Izor, cert (whippet), Another Story Heartache Tonight, cert och championat (greyhound).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om