Tanya Hultman, som tillsammans med maken Håkan odlar morötter, potatis, spannmål med mera i Holmträsk och Lakafors och som även är styrelseledamot i LRF Norrbotten, frågar:
- Varför äter vi inte en gurka som är för krokig, en morot som inte är spikrak eller har en lätt skorvig yta? Det rör sig endast om skönhetsfel och dessa grönsaker, som inte klarar normen för hur exempelvis en morot ska se ut, smakar lika bra som en perfekt rotfrukt!
Rigida EU-regler
"Jag är trött på att kassera mat!" utropar Tanya Hultman i en krönika i facktidningen Land Lantbruk.
- På grund av EU:s regelverk, som kontrolleras av Jordbruksverket, och handelns krav måste vi slänga morötter som är för stora, för små, för krokiga, som har förgreningar eller sekundära rötter, som har gröna nackar, inte är helt släta i skalet etcetera. Dessa klassade rotfrukter platsar inte i påsarna som levereras till handeln.
Varje förpackning ska ha ett enhetligt innehåll och inga större avvikelser tillåts i fråga om storleken/vikten på morötterna.
Blir kreatursföda
- Jag mår dåligt av att ätbar mat ska försvinna i soporna. Därför skickar vi de bortsorterade morötterna till mjölkbönder i trakten som använder dem som foder till sina ungdjur. På så sätt kommer rotfrukterna i vart fall till
nytta någonstans, säger Tanya Hultman och fortsätter:
- Håll med om att det är sjukt att kasta mat för att den inte är perfekt i utseende och för att alla grönsaker i påsen ska vara identiska - samtidigt som människor svälter ihjäl på Afrikas horn! utbrister Tanya Hultman och får fullt medhåll av maken Håkan.
Tanya menar att vi har det för bra i Sverige om vi kan kassera mat som inte uppfyller klass 1 och undrar varför det överhuvud taget finns olika klassningar för frukt och grönsaker: "Är det bara ett sätt för handeln att spela ut oss producenter mot varandra?"
Likriktat
Tanya Hultman kommer ursprungligen från USA och i en typisk amerikansk supermarket är varuutbudet extremt standardiserat, långa rader med förpackade livsmedel som är identiska så långt ögat når.
Och det håller på att bli likadant i Sverige, menar Tanya.
Att utvinna biogas ur defekta, men fullt ätbara grönsaker tycker Tanya Hultman inte känns som någon bra idé.
En mer smaklig lösning är att skicka de underkända rotsakerna till skalning för vidare leverans till storkök.