Långa och riskabla bussresor till Lillpite

Familjen Johansson i Högbacken, 15 kilometer väster om Långträsk, drabbas hårt om skolan i Markbygden läggs ned. Tioårige Niklas skulle få spendera upp till tre timmar i buss och taxi varje dag om han tvingas börja i Lillpite.

Föräldern Göran Johansson tycker att kommunen lämnar Markbygdens barn vind för våg om skolan i Långträsk läggs ned.

Föräldern Göran Johansson tycker att kommunen lämnar Markbygdens barn vind för våg om skolan i Långträsk läggs ned.

Foto: Maria Johansson

HÖGBACKEN2009-05-15 06:00
Niklas Johansson är en aktiv kille som spelar fotboll i Böle och ishockey i Öjebyn. Om Niklas tvingas åka till skolan i Lillpite hotas hans stora fritidsintressen och pappa Dan Johansson är bekymrad.
- Niklas skulle få nästan sju mil till skolan i Lillpite. Ingenting är klart, men förmodligen blir det väl taxi till Långträsk och buss den resterande vägen. Det skulle innebära resor i 12-15 timmar per vecka - alltså två extra skoldagar och det är inte acceptabelt, säger han.
Träning i Piteå
Förutom resorna till skolan ska Niklas ta sig till träningar i Pitebygden tre-fyra dagar per vecka. Det innebär att någon förälder får skjutsa och det ständiga bilåkandet sliter hårt på samtliga inblandade.
Niklas syster Caroline, 13 år, spelar också hockey och fotboll, men hon hinner gå ut innan en eventuell skolnedläggning blir aktuell.
- Det blir våldsamt för barnen, man lär inte hinna få i dem någon mat innan det bär iväg till träningarna. Det kommer att bli svårt att fortsätta med idrottandet - de ska ha tid och ork med läxläsning också, säger Dan Johansson, som jobbar på Kappa vilket innebär dubbla resor till Piteå om barnen ska skjutsas på träning.
Om skolnedläggningen blir verklighet så talar det mesta för att det blir massflykt från Markbygden trots den stora vindkraftsatsningen som planeras i området.
- Det blir helt klart stora problem om skolan försvinner och det kan bli så att vi flyttar. Kommunen verkar inte ha tänkt att våra barn ska ha någon fritid, säger Dan
Johansson.
Upprörd
Göran Johansson, också han förälder, är upprörd.
- Det är ett konstigt land vi lever i. Vuxna behöver lagar om arbetsmiljö och annat men barnen lämnas vind för våg. En sexåring kan inte kliva på den ordinarie bussen halv åtta och komma hem halv fyra - det är inte mänskligt, menar han.
I Storsund är man också orolig för vad en skolnedläggning i Långträsk innebär. Det blir inte särskilt mycket längre till Lillpite, men skolbussen skulle gå via Tällträsk och den vägen är dålig.
Färden skulle gå längs kanten av raviner och vattendrag som helt saknar skyddsräcken. Många familjer bedömer att riskerna med skoltransporten är så pass stora att man funderar på att flytta ned till Älvsbyn eller åtminstone skicka sina barn till skolan där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om