Skolinspektionen säger nej till friskola

Skolinspektionen säger nej till en friskola i Hemmingsmark. Det tunga beskedet togs emot av föräldrar och bybor i dag. Den främsta orsaken till avslaget är för dåligt elevunderlag, vilket gör att myndigheten inte heller anser att ekonomin blir långsiktligt hållbar.

Anneli Bergström, en av föräldrarna (här med dottern Jonna Bergström samt Nelly Nilsson) hade hoppats på ett positivt beslut. (Arkivbild)

Anneli Bergström, en av föräldrarna (här med dottern Jonna Bergström samt Nelly Nilsson) hade hoppats på ett positivt beslut. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

HEMMINGSMARK2014-09-11 14:13

Skolinspektionen avslår ansökan om godkännande av Dalbackens Friskola Ekonomiska förening som huvudman för förskoleklass, grundskola årskurs 1–5 samt fritidshem vid Dahlbackens Friskola i Piteå.

Den största orsaken till avslaget handlar om att varken elevunderlagen på friskolan eller därmed heller ekonomin anses ha långsiktlig hållbarhet. Skolinspektionen är också skeptisk till tillgången på behöriga lärare i alla ämnen och upplägget av fritidsverksamheten.

Sammantaget gör skolinspektionen bedömningen att friskolan "inte anses ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för de sökta utbildningarna".

Föräldern Anneli Bergström, Hemmingsmark, som också är engagerad inom friskolegruppen fick beskedet av PT under dagen.

– Visst är det en besvikelse, absolut, säger hon.

Samla ihop byborna?

Hon hade i dag på eftermiddagen bara hunnit läsa igenom beslutet snabbt samt prata med några andra ur friskolgruppen. Beslutet är möjligt att överklaga till allmän förvaltningsdomstol inom tre veckor.

– Men vi har egentligen ingenting mer att säga i dagsläget. Vi har inte hunnit prata om vad vi ska göra, om vi ska överklaga eller inte. Vi måste träffas och prata ihop oss och då kommer vi säkert att försöka få med hela byn igen, säger Anneli Bergström.

I sin ansökan har föräldrarna uppgett att verksamheten skulle vara fullt utbyggd redan första verksamhetsåret 2015/2016 – detta med sju elever i förskoleklass, 43 elever i grundskolan samt ett fritidshem med 25 elever.

Skolan i Hemmingsmark är dock redan nedlagd. Frågan är om de tolv prognostiserade eleverna i årskurs fem och sex, som redan hunnit gå på ett år på Bergsviksskolan, vill komma tillbaka till en nyöppnad friskola i Hemmingsmark eller gå kvar i Bergsviken?

Piteå kommun tror inte att alla vill det i sitt yttrande, men föräldrarna är av en annan åsikt. Dock har de enligt skolinspektionen inte kunnat styrka detta.

Enligt Skolinspektionens bedömning är det inte säkerställt att friskolan i Hemmingsmark kommer att få tillräckligt många elever till verksamheten för att kunna bedriva den långsiktigt. Föräldrarna har heller inte visat att föreningen, på annat sätt än genom besparingar, har ekonomiska möjligheter att driva en verksamhet med kvalitet vid eventuella förändringar i elevantalet.

Negativt resultat

Resultatbudgeten i ansökan visar ett negativt resultat första året på 171 082 kronor.

Föräldrarna har bland annat uppgett, att en förutsättning för att starta upp verksamheten, är att man kan sälja andelar i den ekonomiska föreningen. Målsättningen är att sälja 1 000 stycken andelar á 300 kronor. styck. Men föräldrarna har inte kunnat styrka att de kommer att kunna uppnå det.

Föräldrarna uppger även att de fått ett lånelöfte på totalt 300 000 kronor från tre olika företag, detta om de inte skulle lyckas sälja alla andelar. Men någon årsredovisning eller annat underlag som styrker att de olika företagen har tillgång till likvida medel har inte heller kommit in till skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om