Nu vill jag se ett sittdyk i pik från femman!

Det är onsdag kväll och träningen i nybörjargruppen för vuxna simhoppare i SK Neptun är i full gång. Vid poolkanten står tränaren Alva Brännström och instruerar sina elever. Längst ut på femmetersplattformen sitter 44-årige Karl Svanström. Han drar ett djupt andetag innan han med koncentrerad min tar sats och hoppar. När det blå vattnets yta bryts får han en spontan applåd av sina träningskompisar.

Jag sökte mig till simhopp eftersom jag ville utmana mig själv och lära mig något nytt. Jag gillar att jag både får motion och modighetsträning, att jag får flytta mina spärrar hela tiden, säger Karl innan han skyndar sig upp på plattformen för att köra ännu ett hopp från femman.
Artikelbild

| "Känslan av att kliva ut på tremeterssvikten, se ned på vattenytan och samla sig inför ett hopp är en svårslagen upplevelse", säger Teddy Ehrling, 47 år.

 

I en gymnastiksal intill simhallen tränar en annan grupp vuxna simhoppare på att förbättra styrka, flexibilitet och teknik. Salen är full av färgglada madrasser i olika tjocklekar, plast- och studsmattor. Deltagarna går på händer, hoppar, gör kullerbyttor och volter. Torrträningen i gymnastiksalen är en minst lika viktig del som den blöta träningen på plattform och svikt. Det är här man får till tekniken i hoppen innan man går ut och provar dem skarpt i bassängen. Just den här gruppen består av 15 personer mellan 20 och 51 år. Alla har de det gemensamt att de börjat med sporten i vuxen ålder och älskar den.

Jag började för två år sedan och det har verkligen utvecklats till en ren passion. Jag älskar både sporten som sådan och den kamratskap vi har i gruppen. Känslan av att kliva ut på tremeterssvikten, se ned på vattenytan och samla sig inför ett hopp är en svårslagen upplevelse, säger Teddy Ehrling, 47 år.

 

Artikelbild

| "När man har vågat göra en volt från femman är det liksom ingen stor grej att tala inför 150 personer på jobbet", säger Ulrika Forsman.

Många aktiviteter förutsätter att man börjar som ung och lär sig grunderna. Då är det nästan omöjligt att starta som vuxen nybörjare. Men med simhopp kunde jag som 45-årig total novis, under kompetent ledarskap, pedagogiskt upplagd träning och rätt redskap, lära mig både hopp och kullerbyttor, säger Teddy Ehrling.

Träningskompisen Ulrika Forsman, 49 år, håller med.

Artikelbild

| Ulrika Forsman hittade till sporten via sina barn, som också är aktiva i klubben.

Det är fantastiskt att känna att man övervinner sina rädslor, både här i simhallen, men också utanför. När man har vågat göra en volt från femman är det liksom ingen stor grej att tala inför 150 personer på jobbet, säger hon med ett brett leende.

Ulrika Forsman hittade till sporten via sina barn, som också är aktiva i klubben. För Teddys del var det lusten att hitta en ny, utmanande motionsform som förde honom hit.

Artikelbild

| Melissa Kaikkonen landar i det blå.

Första gången jag skulle upp på tremetersplattformen var jag rätt skraj. Jag stod där jättelänge, tvekade och lät alla andra gå före. Men när 73-åriga Barbro hoppade i före mig tog jag mod till mig och hoppade jag med. Sedan dess är jag fast, säger han lyriskt.

 

Artikelbild

| Nils Riby gör sig redo.

Av den rädslan märks dock inget i dag, när han tillsammans med resten av gruppen kliver upp på svikten för att öva på kvällens utmaningar i form av bakåtrotationer, baklänges huvudhopp och bakåtvolt i gruppering, allt under överinseende av tränarna Simon Ringborg och Ossian Iliste. De iakttar sina simhoppare noggrant från poolkanten och ger dem personlig återkoppling på varje enskilt hopp. Eftersom hopparen själv knappast kan se vad som blir fel är tränarens blick desto viktigare.

Simhopp är en väldigt personlig sport, där alla får direkt feedback. Det är också vi tränare som avgör om en elev är redo att gå vidare till nästa steg, säger Ossian.
Artikelbild

| Tränaren Ossian Iliste övervakar deltagrnas rörelser och ger dem återkoppling på vad som behöver utvecklas.

Han menar att det är grunden till att sporten, i motsats till vad man kanske kan tro, inte har speciellt stor skaderisk.

Visst blir det ett och annat mag- eller ryggplask, det får man räkna med. Men eftersom vi är så noga med att ta det stegvis är det en relativt riskfri sport.
Artikelbild

| När Teddy Ehrling ville hitta en ny sport blev det simhopp han fastnade för.

 

Hur är det då med formen? Måste man vara vältränad och vig för att kunna börja med simhopp?

Artikelbild

| Ulrika Forsman hittade till simhoppningen via sina barn.

Nej, verkligen inte. Det är en sport som passar alla, oavsett ålder, förkunskaper eller kroppsform. Man lägger det på sin nivå och därför kan alla vara med, säger Simon Ringborg.

När Simon och Ossian ropar ut att det är dags att runda av träningen blir de vuxna simhopparna som små barn som inte vill avbryta en lek. Passionen för sporten är tydlig.

Artikelbild

| "Jag får flytta mina spärrar hela tiden", säger Karl Svanström.

Får man inte göra ett sista hopp? undrar Ulrika och Teddy stämmer in:
Snälla bara ett hopp till! bönar han och Simon ger sig med ett leende:
Okej, ett till då, men det är det allra sista!