Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om planerna på att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, Finland, cirka 16 mil fågelvägen från Skellefteå. I eftermiddag sade den finska regeringen ja till bolaget Fennovoimas ansökan om att få bygga kärnkraftverket.
Lämnade regeringen
Klartecknet gav effekter. En är att De gröna lämnade regeringen av såväl miljöskäl som skepsis mot Ryssland. Fennovoima, som vill låta uppföra kraftverket, ägs nämligen till 34 procent av det ryska, statskontrollerade Rosatom.
– Vår utrikespolitik styrs inte av våra egna värden utan av att vi noggrant försöker agera så som ryssarna vill. Det för oss tillbaka till 1970-talet, säger De grönas ledare Ville Niinistö till Financial times.
Protesterna har hela tiden varit starka även på den svenska sidan om Bottenviken, så starka att representanter från bland annat företaget Fennovoima, som ska bygga kärnkraftverket, har varit i Norrbotten i mars i år för att svara på frågor och bemöta kritiken.
Per Holmqvist, från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, är knäckt över beskedet.
– Jag kan nästan inte hålla mig från att gråta. Det här är en av de största förlusterna man har gjort.
Nya tag
Han menar att Finland inte verkar ha några egentliga argument för att bygga kärnkraftverket och att det handlar om maktspel från Rysslands sida.
– Jag har varit på seminarium på Kulturens hus om hållbar konsumtion. Det handlade bland annat om att inte koldioxidutsläppen ska knäcka samhället, att vi måste ställa om allting. Och så kommer det här beskedet.
– Nu ska jag vara ledsen i två dagar, sedan hittar vi något annat sätt att attackera det här.
Trots att regeringen gett klartecken måste beslutet också klubbas av riksdagen, och det är inte givet att det går igenom där. Frågan om slutförvaring är inte heller löst.