Allting började när entreprenören och författaren Maria Borelius, då 52 år gammal, knappt orkade gå uppför trapporna till sin bostad i London. Hon hade ont i ryggen och var ständigt trött och håglös. För att få hjälp besökte hon en läkare. Beskedet hon fick var att hon var i klimakteriet, tröttheten hörde till åldern och det var bara att acceptera. Maria Borelius tänkte att hon ändå borde träna och gick iväg till gymmet.
– Där fanns ett antal biffiga unga killar som personliga tränare. Jag tittade på dem och så tänkte jag: ”Nej. Vad vet de om en fyrabarnföderskas klimakteriekropp? Noll.”
Genom kontakter och research hittade hon istället en kvinnlig tränare som bodde i Kanada. Maria Borelius skulle få rådgivning över nätet och det första som kom var ett avancerat kostschema.
– Jag förstod inte varför men började följa det, väldigt motvilligt först. Efter tre månader var det onda i ryggen borta och jag kände mig tjugo år yngre.
Snart därefter åkte Maria Borelius till Lunds universitet, i egenskap av att hon är rådgivare i en kommitté. Där presenterade professor Inger Björck ny forskning om hur personer som ätit antiinflammatorisk mat hade fått sänkt kolesterolvärde, sänkt blodtryck, förbättrad kognitiv förmåga och ökat välmående. När matlistan redovisades fick Maria Borelius en chock.
– Det var så här: ”Shit, det är ju precis det som jag äter numera.” Jag hade omedvetet utsatt mig för den här kosten.
Kombinationen av hennes egen upplevelse med att det fanns kognitiv forskning, om hälsoeffekterna av antiinflammatorisk mat, gjorde henne nyfiken på att veta om det fanns mer. Stegvis fick hon nys om nya upptäckter och spännande levnadssätt. Ofta var det slumpen som förde henne vidare. Till exempel råkade hon få syn på en bok om sjundedagsadventisterna i Kalifornien, USA, när hon ändå skulle åka dit för att hälsa på sin dotter. Sjundedagsadventisterna är ett trossamfund med långlivade individer som har ett helhetstänk på andlighet, livsstil, mat och motion. Något som Maria Borelius tycker påminner om ayurvedan.
Just på ett ayurvedaläger i Indien fick Maria Borelius en av sina starkaste upplevelser.
– Jag hade en barsk behandlare, en kvinnlig, indisk Clint Eastwood, som knådade mig varje dag.
Förutom massage är mat och rörelse är viktiga delar inom den gamla läkekosten. Maria Borelius förklarar att det holistiska tänkandet och fokus på individuell behandlig börjar införlivas allt mer i västerländsk skolmedicin.
Som tidigare vetenskapsjournalist har Maria Borelius försökt hitta kopplingar mellan det hon har upplevt och empiriska studier. Ny forskning som hon har stött på är den om förundran. En kanadensisk professor har funnit samband mellan vissa känslor och nivån av inflammation i kroppen. Till exempel storslagna naturupplevelser, konst och musik kan ha positiva effekter för hälsan. Maria Borelius har därför gjort en spellista med musik hon blir berörd av som hon lyssnar på när hon promenerar. Hon har också börjat gå oftare till kyrkan och varje dag försöker hon komma ut i en park i närheten av där hon bor.
– Den är min naturlunga. Jag stannar upp och tittar på löven, hur årstiderna förändras.
Som en del av det nya livet har Maria Borelius också börjat planera sin matlagning. På helgen när veckan ändå planeras går hon igenom vad hon ska äta. Hon menar att det inte tar mer tid, tvärtom kan man spara både tid och pengar genom att undvika med att vänta med att bestämma vad man ska äta tills man redan blivit hungrig.
Maten är en viktig del i en antiinflammatorisk livsstil och det finns mycket att välja bland. Förutom mängder av goda bär och nötter tipsar Maria Borelius om att det finns många billigare produkter som vitkål, yoghurt och sardiner. Det viktiga är att tillföra kroppen det den mår bra av – boosta och minska på sockret. De två punkterna ingår i Maria Borelius recept på en antiinflammatorisk livsstil – BLISS, där B står för boosta, L för lägre socker, I för att var igång och röra på sig, S för stillhet och återhämtning, samt S för att söka upp förundran. Efter att hon själv började med det nya livet vill hon inte tillbaka.
– Jag mår så fruktansvärt bra när jag följer det här programmet. Jag fuskar och gör som alla andra när jag är på semester och äter annan mat och bullar ibland, men då känner jag av inflammationsbarometern direkt, i huvudet och magen.
Maria Borelius förklarar att det handlar om en låggradig inflammation i kroppen som kan göra att man känner sig trött. Hon berättar att inflammationen bidrar till många folksjukdomar, både direkt och indirekt, och nämner hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, vissa former av cancer och psykiska sjukdomar.
Ungefär ett år efter att Maria Borelius börjat med sina nya vanor var det fler och fler som hörde av sig för att få veta vad hon var med om. Under hennes resor träffade hon också många kvinnor som sökte efter en guide med ett helhetstänk för hälsan och livet. Hon bestämde sig därför för att skriva en bok. Meningen var att alla skulle kunna hitta något att inspireras av, utan att känna press att göra allting. För förändringar är jobbiga och kan ta tid.
– Jag kämpade hela tiden med min egen omläggning. Vi är alla vanedjur.
Boken fick namnet Hälsorevolutionen och det var Maria Borelius framlidne vän tv-profilen Annie Wegelius som kom på titeln. Maria Borelius förklarar att hon riktat sig till kvinnor fyllda 40 som har börjat känna att de tappar energi.
– Sedan är det flera män som har läst den och jag tycker det är fantastiskt, att de vill läsa min klimakteriebok. Ibland när man är väldigt personlig så blir man väldigt allmängiltig. (TT)