Knåda kroppen mjuk och lugn

Massage ger lindring åt stela och ömma kontorsmuskler. Men beröringen kan också fungera stresshämmande. Vi visar bra massageövningar att göra hemma.

STOCKHOLM 20170209
Morgan Axelson, som är medicinsk massageterapeut, Axelsons Gymnastiska Institut,
Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

STOCKHOLM 20170209 Morgan Axelson, som är medicinsk massageterapeut, Axelsons Gymnastiska Institut, Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa2017-02-21 14:20

Morgan Axelson tar ett fast grepp om trapeziusmuskeln på Joakim Eriksson. Den kallas ibland ”kappmuskeln” och sitter i ryggens övre del - alltså den som håller upp kappan. Joakim ser ut att ha somnat med pannan mot kudden som ligger på stolsryggen och Morgan drar med händerna på baksidan om respektive axel och glider sedan utåt.

– På många människor är den här muskeln förkortad, säger Morgan.

Han är personlig tränare, medicinsk massageterapeut och kiropraktor och arbetar och undervisar på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm. Han menar att massage handlar om att återställa balansen mellan rörlighet och stabilitet i kroppen.

– Vi sitter stilla för mycket, vilket gör att vissa muskler stelnar till och förkortas, medan andra tänjs ut och försvagas. Man kan säga att balansen mellan rörlighet och stabilitet i kroppen blir rubbad, vi blir rörliga och stela på fel ställen. Stelnar vi till i muskler som borde vara mer rörliga tar kroppen ut den rörligheten någon annanstans, till exempel i ländryggen, där många får ont.

Vid varje tryck vid massage ökar blodgenomströmningen i muskeln och ökar syretransporten dit. Men man ska inte trycka med tummarna, något som många nybörjare gör.

– Tummarna är svaga, dem ska man vara rädd om, säger Morgan Axelson och skrattar.

I stället använder han handlovarna och fingrarna. Använder man tummarna ska man låta kraften komma från armarna så att tummen inte arbetar så mycket.

Massage mjukar inte bara upp - många upplever också ett starkt välbefinnande och en psykisk avslappning. Det finns studier som pekar på att mängden oxytocin, ett hormon som bidrar till en känsla av lugn och ro, ökar i kroppen. Taktil massage, alltså beröringsmassage, används bland annat i demensvården och i palliativ vård, och har ofta en lugnande inverkan på patienterna.

Utbudet av behandlingar är stort och smått förvirrande. Det finns bland annat svensk klassisk massage, fibromassage, idrottsmassage, thaimassage och shiatsu. Morgan Axelson förklarar att det, liksom i mycket annat, går trender.

– Nu pratar man till exempel mycket om bindvävsmassage i media, vilket är en bra sak. Men det är egentligen något vi alltid har sysslat med.

Han tycker att man ska börja med att fundera över sina behov. Ibland vill man bara gå för välbefinnandets skull, medan man i andra fall har ont. Vid smärta i till exempel ryggen kan det också vara svårt att veta om man ska gå till en massageterapeut, eller om man ska kontakta en kiropraktor eller naprapat.

Claes Florman, som själv är kiropraktor, säger att det är viktigt att massageterapeuten har en bra utbildning och kan avgöra när massage inte hjälper, och annan hjälp behövs.

– Här får man lyssna på personen. Hur fick man ont och hur länge har man haft ont? Därefter avgör man vilken behandling som är lämplig, förklarar han.

Morgan Axelson avslutar med att massera nackrosetten, även kallad huvudvärksmuskeln, på Joakim Eriksson. Sedan är behandlingen klar och Joakim reser sig rödmosig och nöjd från stolen.

– Jag tar varje chans jag kan till att få massage, det är underbart, säger han.

Morgan, som väldigt sällan sitter stilla i sitt arbete, testade att sitta på kontor en period och han märkte omedelbart stor skillnad i kroppen. Han menar att vi bör få in mer rörelse i vardagen, ta pauser på jobbet och röra oss för att få igång cirkulationen.

– Och så kan man ju skämma bort sig själv med lite massage då och då.  (TT)

Några positiva effekter av massage

Gör spända muskler mjuka och elastiska. När musklerna mjukas upp släpper värk och spänningar. Det kan göra att man rör sig lättare.

Ökar blodcirkulationen i musklerna.

Ökar lymfcirkulationen.

Kan stärka immunförsvaret då nivån vita blodkroppar förbättras.

Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad och andra mjukdelar.

Motverkar spänningshuvudvärk och andra spänningsrelaterade problem.

Massage får kroppen att gå ned i varv vilket kan öka chansen till självläkning och återhämtning samt att blodtrycket sänks.

Sänker nivåerna av stresshormonet kortisol vilket ökar koncentrationsförmågan och stärker din kognitiva funktion.

Har en avslappnande effekt.

Har god effekt på träningsvärk och ansträngda muskler.

Motverkar spänningar vid smärttillstånd.

Massage

Massage är en gammal manuell behandlingsmetod där musklerna bearbetas med händerna genom mekanisk bearbetning. Massage i olika former förekommer i de flesta kulturer och härstammar bland annat från Kina, Indien, det gamla Grekland och romarriket.

Skillnaden på en massör och en medicinsk massageterapeut? Den senare har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi och muskelfunktionsdiagnostik. Ofta arbetar den medicinske massageterapeuten i samarbete med naprapat och sjukgymnast.

Det finns tillfällen då man ska undvika massage, till exempel första dagarna av en infektion i kroppen (till exempel en förkylning).

Källor: Vårdguiden, Morgan Axelson (Axelsons Gymnatiska Institut), Göteborgs Massage och Rehab och Branschrådet Svensk Massage

Massageövningar att göra hemma

Att tänka på när du ska ge massage:

Använd gärna en olja, vanlig olivolja går bra.

Din egen kroppsställning är mycket viktig när du masserar någon för att du själv inte ska få ont och skada dig.

Var aldrig statisk med dina höfter, de ska alltid gå fram och tillbaka vid varje tryck. Det är även därifrån du får din styrka, överanvänd inte dina armar. Bibehåll även en naturlig ländryggssvank samt låt dina skulderblad glida bakåt nedåt mot bakfickorna. Nu är du stabil!

1. Massage av trapeziusmuskeln

Ta ett fast, men snällt, grepp om vardera kappmuskel mellan handlov och fingrar. Glid sedan med handlovarna utåt mot axlarna ett par centimeter och ta sedan ett nytt tag lite längre ut. Låt armbågarna röra sig ut från kroppen så kommer rörelsen i händerna att ske automatiskt. Upprepa tills muskeln tar slut vid hårda benet ovanpå axlarna. Tänk en utåt-knådande rörelse.

2. Myofasciellt drag

Lägg dina fingrar lätt böjda i nackvinkeln mellan nacke och kappmuskler. Glid sedan med fingrarna ut mot axlarna till muskeln tar slut vid det hårda axelbenet. Gör långsamma djupa drag och öka trycket successivt ju mer ömheten minskar i kappmusklerna.

3. Massage av nackrosetten

Låt huvudet på personen du masserar antingen vila i din ena hand eller på ett bord med en kudde under pannan. Gör sedan en skopande rörelse från början av nacken upp mot skallbasen med tummen på ena sidan och fingrarna på andra sidan om nacken med andra handen. Skopa gärna lite extra precis under skallbasen där våran nackrosettmuskel sitter (den är ofta en källa till spänningshuvudvärk). (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om