Syftet med att ”hacka” möbler eller föremål är att göra om dem så att de passar bättre in i våra hem och hittar sin plats. För kreatören Monica Karlstein har hackandets konst fyllt hennes blogg i många år och nu kommer en hel bok på temat.

I boken "99 hacks – från massproducerat till genuin inredning" hackas Ikea-möbler, men idéerna går lika bra att applicera på loppisfynd eller andra möbler.

För mig handlar hacks-projekten om hållbarhet. Att spara både pengar och miljö genom att återbruka det vi redan har. Men även att få en paus från snabba flöden och mediebrus och i stället arbeta med händerna och skapa något, det är något jag tror att vi mår bra av, säger Monica Karlstein.
Artikelbild

| Monica Karlstein arbetar gärna hemma i sin trädgård. Hon vill uppmuntra andra att försöka se på det man redan har hemma med nya ögon. Men lite kärlek blir det som nytt – och väldigt personligt.

Skruvälskande barn

Monica växte upp med en händig pappa (”Han har byggt två fritidshus själv!”) som lät dottern gå loss med skruvdragare och verktyg redan som liten.

Mamma undrade ibland om det var en sådan bra idé att jag fick använda verktygen, men pappa sa bara ”äsch, låt henne hålla på” och höll koll på mig så att jag inte gjorde mig illa. Det roligaste jag visste var att hänga med pappa ut i garaget och bygga och sortera skruv.

Intresset växte med tiden och nu driver Monica "Hemmafixbloggen" med alla möjliga typer av projekt. Hacks är en viktig del av dem och det föll sig naturligt att det också blev temat för Monicas första bok. Det kan vara enklare att ta itu med ett hack, en ombyggnad eller en renovering, än att bygga något från start, menar hon.

Artikelbild

| Monica Karlstein har bestämt sig för att göra om ett skåp hon har haft stående. Hon sandar träramen.

Det blir lättare att komma över den mentala tröskeln om man har något att utgå ifrån. Vi har ju inte så mycket tid över i våra vardagsliv och att bygga från grunden kan kännas som ett mastodontprojekt.

Samlar i garaget

Artikelbild

| Rottingväv på metervara har många användningsområden.

Att hitta projekten är en övningssak. Det gäller att höja blicken.

Fundera över vad du har hemma och vilka behov du har. Kanske står ett avlagt soffbord i förrådet samtidigt som du har behov av en kattsäng? Vänd bordet upp-och-ned, såga av benen och lägg i en madrass!
Artikelbild

| Med en häftpistol fäster Monica rottingen på träramen.

Monica själv är lite av en samlare och gör sig sällan av med prylar. Plötsligt en dag uppenbarar sig rätt projekt för något som stått oanvänt i flera år.

Jag försöker verkligen att undvika att slänga, till min mans stora förtret. Jag kan släpa hem saker från tippen och låta dem stå i garaget i fem år tills exakt rätt idé dyker upp. Då plockar jag fram dem och sätter igång.
Artikelbild

| Skåpet i massivt trä gjorde Monica om genom att såga ut hål i de släta luckorna, sandpappra kanterna, klippa ut passande bitar av rotting och häfta fast.

Så föds idéerna

Tvärtemot vad man kan tro är det inte på internet Monica Karlstein hittar inspirationen, trots att hon själv är generös med tips i sin blogg.

Artikelbild

| Skåpet i massivt trä gjorde Monica om genom att såga ut hål i de släta luckorna, sandpappra kanterna, klippa ut passande bitar av rotting och häfta fast.

Mina bästa idéer kommer när jag är ute på landet och gör absolut ingenting. När jag sitter på trappan och kopplar av från vardagsstressen dyker skaparlusten upp. Samma sak på långa bilresor, när mobilen och datorn har dött.
Jag ritade en gång upp en hylla på en servett under en bilresa, den förverkligades senare och hamnade i sovrummet i vår förra lägenhet. Jag behöver helt enkelt lugn och ro för att både kläcka idéerna och få lust att genomföra dem.
Artikelbild

| En burk som en bordslampa? Inga problem.

Annars skissar hon sällan, all planering sker i huvudet och hon ser steg för steg hur hon ska gå tillväga.

Det är klart att det ibland blir fel, men det är ju inte värre än att jag får börja om. Ofta dyker det dessutom upp nya idéer under arbetets gång. Jag gjorde en gång en skärmvägg av hyllgavlar som jag flätade sadelgjord runt, och när jag höll på med det insåg jag att jag borde kunna göra ett soffbord med samma teknik – så det gjorde jag.
Artikelbild

| Att byta sticklingar har blivit allt mer populärt. Monica behövde vaser för att låta de små sticklingarna rota sig och utgick från kryddburkar, snören och band.

Ska vara säkert

Roligast och enklast att hacka är möbler av massivt, omålat trä och att arbeta med material som åldras fint, tycker hon. Svårast är glatta, folierade ytor som kräver mycket förarbete för att färg ska fästa och som ofta är ihåliga inuti, vilket försvårar montering.

Artikelbild

| Läder är ett favoritmaterial för Monica Karlstein. Här fick en sänggavel klädsel av flätade läderremmar.

Monica Karlstein har rest mycket i USA och saknar det enorma materialutbudet som finns där.

Här i Sverige kan det ta rätt lång tid att hitta rätt typ av läder till ett rimligt pris, till exempel. Ofta är det jakten på rätt material som tar längst tid i mina projekt.
Artikelbild

| Läder är ett favoritmaterial för Monica Karlstein. Här fick en sänggavel klädsel av flätade läderremmar.

Monica uppmanar alla att våga testa, men skickar också med en förmaning:

Man får inte glömma att när man ändrar funktionen, förändras också hållfasthet och säkerhet. Tar man bort träsitsen på en pall eller en stol och flätar en egen av läder, eller bygger om ett bord till en bänk får man också ta ansvar för att de håller att sitta på.
Artikelbild

| "99 hacks – från massproducerat till genuin inredning"

Med de ramarna fastställda, är det bara att släppa loss kreativiteten!