Åse, hur ser du på grönsaker som en del av maten på tallriken?
– Först och främst behövs grönsaker för ett friskt och starkt immunförsvar. Sedan är det bra med balans. Veckan behöver inte vara uppdelad så att man späker sig på måndag, har mys med chips och dricka på fredag och köper en stor godispåse på lördag. I min familj är vi inte alls militanta och käkar pizza eller hamburgare ibland, men som nu när vi varit på cup och ätit skolmat några dagar kan jag verkligen längta efter grönsaker. Jag kan också konstatera att vi sällan är sjuka i min familj. Kanske är det en tillfällighet, men det kan också ha med maten att göra.
.
Tips för att få in mer grönsaker i maten?
– Satsa på siffran tre. Har du grönsaker i tre olika färger till varje måltid kommer du långt. Till frukost kanske det är enklare med frukt och bär, men annars kan tomat, morot och en halv avokado funka fint. Kanske kan man införa en vegetarisk middag per vecka. Andra dagar kan köttet eller fisken vara statist på tallriken, medan grönsakerna har huvudrollen.
.
Fler tips?
– Grönsakerna måste smaka. Jag använder ofta pesto och gremolata som smaksättare. Bönor brukar jag mixa till röra med lite andra godsaker och smaksätta med vitlök och citron. Sedan är det bara att dippa råa grönsaker, det brukar barn gilla. De knaprar hellre på en rå morot än äter kokade morötter.
.
Favoritgrönsak?
– Morot, avokado och rödbeta, det kan jag få cravings på.