Lagom till att vinterbrasorna har brunnit ut och de grillade falukorvarna och pinnbröden är uppätna är det dags för nästa slags grillning.
Den som sker över kol eller gasol.
Att tillreda sin middag på galler är ofta något som förknippas med lediga dagar under sommarmånaderna. Men det är klart att man kan förgylla både sluttampen av april och maj med grillade godsaker.
.
Ulrik Lindelöv, grillmästare och lagledare för Svenska grillandslaget, spår att vegetariskt blir kung på grillen i år. Ska man grilla kött ska det vara svenskt och ekologiskt. Dessutom tar tacogrillningen fart – vi ska ta ut fredagsmyset på grillen och laga tillbehören på grillen.
– Fler butikskedjor kommer att satsa på svenskt ekokött eftersom det blir en större efterfrågan. Vegotrenden betyder inte att allt är grönt på grillen, utan att vi äter mer grönt och att det är tillagat på grillen. Till det äter vi mindre, men bättre, kött. Jag skulle säga att det här bara är början på en trend som kommer att hålla i sig.
Ulrik Lindelöv säger att taco kommer att vara mer än kryddad köttfärs.
– Som strimlad kyckling, tärnad oxfilé eller knaprigt grillad karré. Det är bara vi själva som sätter gränsen. Allt serveras med massor av grönsaker.
.
Vilken grillrätt är bäst att börja säsongen med?
– Att grilla kycklingen till caesarsalladen är en perfekt start. När man rullar fram grillen är det också viktigt att se till att den är ren. Kolla gasolslangen om det finns sådan och putsa upp den rostfria ytan med 5-56. Sköt om grillen och gör den ordentligt ren så håller den i evigheter!
.
Hur tar den grillintresserade nästa steg?
– Glaze är inte längre en trend, utan ett självklart sätt att grilla. Allt fler producenter lägger till en spruta för att injicera smaken i köttet, det kommer att bli stort i sommar.
.
På er hemsida skriver ni en del om grillning och gemenskap. Att grillen är en plats att samlas på. Kan du berätta mer om hur du ser på det?
– Att grilla är det ultimata sättet att umgås på. Vår devis hos grillfrämjandet är fire, food, frendship and fun.
.
När svenskarna får frågan vilken idrottspersonlighet de helst vill bjuda till grillfest blir svaren Zlatan och Sanna Kallur i topp.
Ulrik, vem skulle vara din drömgäst på en grillfest?
– Kanske Moder Teresa eller Gandhi, eftersom de inte äter kött så det får bli helvegetariskt. Det skulle också vara roligt att se om Donald Trump är sådan som vi uppfattar honom.
.
Har du någon favoritkock?
– Leif Mannerström, kanske inte för hans grillkunskaper, utan för allt han gjort för vår bransch. Annars får jag inspiration av kollegor och medtävlande. Det är väldigt roligt att grilla på tävling utomlands. Tyskland, Jamaica och Marocko har väldigt olika traditioner. Det är kul!