Viktoria bakom jättesändningen i tv

Sedan i somras har hon jobbat mer än heltid för tre och en halv timmars livesändning. Viktoria Fimmerstad från Älvsbyn är nämligen producent för Bingolottos 25-årsjubileum. Här avslöjar hon vad som händer under en direktsändning, vad hon är orolig för att Loket ska hitta på – och så minns hon meningsfulla ögonblick och jobbiga misstag.

Programledare och producent. Viktoria Fimmerstad, från Älvsbyn, är spindeln i nätet bakom jätteproduktionen av Bingolottos 25-årsjubileum. "Ingvar Oldsberg älskar roliga grejer som skämtartiklar och saker som låter och blinkar", säger hon.

Programledare och producent. Viktoria Fimmerstad, från Älvsbyn, är spindeln i nätet bakom jätteproduktionen av Bingolottos 25-årsjubileum. "Ingvar Oldsberg älskar roliga grejer som skämtartiklar och saker som låter och blinkar", säger hon.

Foto: Johan Carlén / Folkspel

Göteborg2016-10-15 06:00

Hon är uppvuxen i Älvsbyn, men sedan 2002 bofast i Göteborg. Det hela kompenserar Viktoria Fimmerstad med att bo – i ett Älvsbyhus.

I helgen är hon en superaktuell doldis. Det är nämligen Viktoria som är spindeln i nätet bakom den gigantiska produktionen av Bingolottos 25-årsjubileum, en livesändning på 3,5 timmar där man lottar ut 25 000 kronor i minuten.

Som producent roddar hon ihop allt från manusformuleringar till att vara med och bestämma om det ska vara plexiglas eller guldfolie i scenografin. Det handlar också om räkmackor till all publik, hur många blombuketter till gästerna som ska förbeställas – och så har hon ständig kontakt med programledaren för jubileumsprogrammet, Renée Nyberg.

.

Under sina år i tv-branschen har Viktoria, förutom att jobba som fast producent för Bingolotto, också producerat deras 20-årsjubileum, arbetat med programmet "Tack för dansen" och "Lotta på Liseberg".

– Jag hoppas att kvällens sändning blir något speciellt, en sprakande festkväll med extra allt. Vi satsar på hundra procent glädje och det blir ju ett gäng tv-legendarer i studion när de gamla programledarna möts. Men hur det går när bland andra Leif "Loket" Olsson, Lasse Kronér, Rickard Olsson och Ingvar Oldsberg samlas i direktsändning vet jag inte. Jag litar inte på dem en sekund – och dessutom vägrar Loket att repetera.

.

Vad kan du mer avslöja?

– Youtube-stjärnan Daniel Norberg har specialskrivit en hyllning till programmet som han ska framföra, Elisa Lindström gör ett shownummer med Christer Sjögren och de gamla programledarna kommer att bli överraskade med massor med gamla, roliga klipp. Vi kommer att busa med dem en hel del, det ligger i Bingolottos DNA – allt kan hända. Och så hoppas vi att Loket håller sig frisk! Hans gamla telefonsamtal är ju kult.

.

Men för Viktoria själv var det långt ifrån självklart att hon skulle jobba med en produktion som Bingolotto. Hon hade siktet inställt på att bli en svår kulturskribent.

– Jag läste programmet för vetenskapsjournalistik i Umeå och hade min längre praktik på programmet "Retur– en resa i historien" i Göteborg. Efter praktiken fick jag möjlighet att arbeta kvar på SVT och jobbade som researcher, reporter och redaktör, säger hon.

Med tiden blev det en blandning av nyheter, samhällsprogram och underhållning, som "På spåret".

.

När hon fick erbjudande om att bli producent för Bingolotto jobbade hon med "Carin 21.30" – ett direktsänt intervjuprogram med Carin Hjulström som programledare.

– Till en början skrattade jag inombords och tyckte verkligen att det var en knasig fråga, det krockade ganska rejält med mina journalistiska visioner. Bingolotto, liksom!

Men någonstans kittlade erbjudandet och 2007 blev Viktoria programmets producent.

– Till stor del är det ett lek- och plojprogram, men samtidigt har det haft enorm betydelse för föreningslivet och det är ett program som har en unik historia. Det hjälpte till att bygga upp tv-kanalen och hade som mest tre miljoner tittare.

.

Något som Viktoria har upptäckt med tiden är att det finns många värderingar hon gillar.

– Vi är snälla – inte ironiska, svåra, kreddiga eller snarstuckna. Programmet präglas av generositet och glädje. Det är så roligt att vara på en redaktion där man kan vältra sig i skojighet, säger hon.

.

Viktorias första år på programmet blev programledaren Rickard Olssons sista.

– Det var väldigt lärorikt, redaktionen var inne i gängorna sedan något år tillbaka.

Lotta Engberg kom sedan in som ny programledare.

– Med en ny programledare får man en möjlighet att hitta en ny riktlinje, mellan bingospelen var vi fria att hitta något nytt. Min idé var programdelen "Lotta nyfiken på", där varje program byggde på en känd gäst.

.

Först ut var Peter Stormare.

– När vi genomförde det kändes det verkligen som om vi gjorde ett gediget journalistiskt arbete, det var fina förproducerade inslag som vävdes in i livesändningen och musiken byggde på vad gästen hade för favoritartister. För mig personligen var det tillfredsställande, att som journalist få vara med och berätta en historia, säger Viktoria.

.

Hur ser en arbetsvecka på Bingolotto ut?

– När det gäller research och vissa inslag ligger vi några veckor i förväg, men inslagen kan behöva klippas om och det tittar vi på. Sedan handlar det om att pussla ihop sändningen, det gör vi med sekundprecision i ett excelark.

En vanlig sändning handlar det alltså om 7 200 sekunder som ska stämma på pricken.

– Pratdelarna ska passa ihop med musik och själva bingodelarna. Jobbet handlar också om kontakt med gäster och artister. Jag kanske kollar om researchern fått tag på gästens morbror som vi verkligen vill ha med, jag ser om veckans 250 publikplatser är fyllda, att det finns räkmackor till alla och så håller jag ständig kontakt med Folkspel. Kort kan man säga att vi gör en livesänd jätteshow varje söndag året om – och vi har en vecka på oss att ro ihop det.

.

Vad gör du under själva sändningen?

– Jag sitter i örat på programledaren. Först var det läskigt att ha den kontrollen, men nu är det roligt. Ju mer samspelta man blir, desto mer vet man hur mycket information programledaren vill ha i örat. Vissa kan man busa rätt mycket med och säga dumheter, för man vet att de klarar det.

Hur känns det efter programmet?

– När man väl kommer hem är man uppe i varv, det är svårt att somna efter adrenalinpåslaget. Jag har producerat närmare tio uppesittarkvällar, det är extremt långa sändningar och då är man som ett vrak på julafton.

.

Viktoria har också jobbat som exekutiv producent.

– Som chef över producenterna håller man i budget och har ett helikopterperspektiv, ser att programserier utvecklas åt den riktning man vill. Men det är roligare att vara producent, spindeln i nätet.

För ett år sedan sa Viktoria upp sig för att starta eget. Nu frilansar hon och jobbar med olika projekt – som kvällens 25-årsjubileum.

.

Har det blivit totalt kaos under direktsändning någon gång?

– Nej, inte direkt kaos. Men saker och ting går såklart fel ibland. En gång var det extra smärtsamt för mig. Lotta Engberg är otroligt professionell och kan alltid manus, men vid ett tillfälle i våras hade hon haft för mycket att göra och kunde inte texten till en låt hon skulle framföra med Hasse Andersson. Hon bad att få texten på en prompter och vi repeterade med den, så att hon kunde läsa texten under tiden. I livesändningen så glömde jag promptern. Lotta fick stå och låtsassjunga och man såg desperationen i hennes blick. Det kändes inte kul att vara den som gjort fel och hon är definitivt värd bättre, säger Viktoria.

.

Det häftigaste då?

– Lotta Engberg hade Lill-Babs som gäst och vi hade gjort gedigen research och upptäckt att hon som barn bodde i samma flerfamiljshus som ett finskt krigsbarn. Hon och den flickan, Asta, lekte mycket med varandra, men när hon åkte hem till Finland upphörde kontakten och de hade inte setts på 63 år.

Viktoria berättar att researchern gav allt för att hitta Asta.

– Hon bodde i norra Finland och förutom tiden i Sverige hade hon aldrig varit utomlands. Hon hade aldrig heller flugit. Men hon kom till programmet. Vi fick Lill-Babs att berätta om Asta, och så säger Lotta Engberg: "Vet du, Asta är här". Lill-Babs kramar om Asta och sjunker sedan ner på golvet och bryter ihop i gråt.

.

Viktoria berättar att Lill-Babs och Asta har hållit kontakten sedan dess och hälsar på varandra då och då.

– Det känns otroligt fint, inte bara blev det bra tv, vi kunde ge en fin present till Lill-Babs och det är det mest fantastiska jag har fått vara med om på jobbet.

Viktoria Fimmerstad

Ålder: 42 år.

Familj: Min man Karl och två söner, Albert, 6 år, och Folke, 4 år.

Från: Älvsbyn.

Bor: I ett Älvsbyhus (!) i Lerum, Göteborg.

Gör: Frilansande tv-producent.

Intressen: Givetvis att vara med barnen, yoga och kolla tv-serier på Netflix. Just nu ser jag tredje säsongen av "Orange is the new black", men bäst genom tiderna är "Breaking bad", jag längtar till barnen är tonåringar och vi kan se den tillsammans!

Bonus: Tjuvhälsar till storebror Ante som fyller år!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om