Varm afrikansk sol flödar in i mitt hotellrum vid Tamala Beach. Jag tar på mig badbyxorna, öppnar balkongdörren och kliver ned i poolen från den privata terrassen. Omsluten av det svala poolvattnet blickar jag också ut över den breda grannstranden Kotu Beach mellan palmerna.

Efter badet är det dags för en god drink på trendiga The Beach Bar. Jag sitter med en härlig havsutsikt och mina öron fylls av sköna rytmer från osynliga högtalare. Är jag verkligen i Afrika?

Gambia har präglats av goda förändringar på sistone. Inte minst blev landet 2017 åter en demokrati, efter att diktatorn Yahya Jammeh besegrades i fria val och flydde landet.

Artikelbild

| Det blir sällan trångt på Koto Beach.

Lyxig trend

Redan år 1969 gick den första svenska charterresan till Gambia. Det som lockar resenärer hit är detsamma nu som då: en annorlunda kultur, ett varmt och solsäkert klimat mitt i svenska vintern och låga priser. Turismen i landet ökar och det är delvis en ny sorts besökare med exklusivare profil som börjar hitta hit.

Lyxtrenden i Gambia är rätt tydlig. En kort barfotapromenad från Tamala Beach ligger bland annat African Princess Hotel, nybyggt och stilrent som så många andra hotell. De är dock övervägande all inclusive, något som lokalbefolkningen ogillar, eftersom vinsterna inte hamnar lokalt.

Natur och kultur

Artikelbild

| Kololi Beach har många trevliga små juicestånd och avslappnad stämning.

De mäktiga och vackra Kotu och Kololi Beach sträcker sig i flera kilometer och det är fullt av både liv och rörelse. Strandförsäljare vandrar förbi med sina varor på huvudet. Hästryttare vill sälja ridturer. Det går också att hyra fiskeredskap eller gå en trumkurs.

Du blir garanterat inbegripen i samtal med folk. Västafrika botar all blyghet, särskilt i Gambia med sin extremt välkomnande befolkning.

Artikelbild

| Färska bananer till salu. Frukter av alla slag finns det gott om.

Gambier är med rätta stolta över sin enighet. Trots att det finns fem större etniska grupper som talar olika språk är det få konflikter. Inte heller finns det spänningar mellan de två stora religionerna islam och kristendom. I Gambia firar muslimerna jul och de kristna ramadan.

- Det finns inget land som Gambia i Afrika, säger juiceförsäljaren och guiden Wally Jobarteh och skrattar.
Artikelbild

| Wally Jobarteh är både juiceförsäljare och en skicklig guide. Är han inte ute på uppdrag hittar man honom utanför Tamala Beach Hotel.

Som resmål är Gambia ett behändigt litet land med mycket att uppleva. De flesta besökare väljer att delta i utflykter på tema natur och kultur. Att se färgmyllret på en äkta afrikansk marknad är ett måste och Gambiafloden är känd för sin fågelskådning och sina flodhästar. Avstånden är relativt korta vilket gör utflykterna hanterliga.

"Det riktiga Gambia"

Artikelbild

| Räkna med stor nyfikenhet om du väljer att åka på ett skolbesök i Gambia.

Ett annat perspektiv, långt ifrån lyxen, har Kristina Lundkvist. Hon är lokal samordnare för Gambia-grupperna, en svensk biståndsorganisation som har byggt 300 skolor i landet. Hon menar att landet är mycket fattigare än många tror.

En annan verklighet råder ute i byarna, där en stor del av befolkningen än i dag saknar elektricitet.
Artikelbild

| En tidig morgon på Kotu Beach har man stranden för sig själv.

På frågan om vad hon tycker att man ska uppleva i Gambia svarar hon:

Stanna inte bara på hotellet. Åk ut och se det riktiga Gambia. Det finns så mycket intressant att se och lära.