Många av dem som var med på 1980-talet förknippar brun utan sol-konceptet med kladdiga krämer som ger en konstig färg och lämnar bruna streck på huden. Utvecklingen har kommit långt. I dag finns det en mängd produkter i form av kräm, mousse, sprej och våtservetter som utlovar olika nyanser av en naturlig solbränna. En del påstås ge färg direkt medan andra ska byggas upp gradvis. Men hur bra fungerar de egentligen?

Vi har testat åtta olika märken i varierande prisklass och bedömt resultatet efter en applicering. Bara några av produkterna gav en brun ton på den allra blekaste huden. Ingen efterlämnade bruna streck eller färgade av sig på kläder och sänglinne. Det syntes en svag variation i färgnyans men framför allt hade de olika mycket effekt. Lukten skilde sig också markant. Flera av de billigare märkena luktade väldigt starkt efter användning.

Lena Edberg, auktoriserad hudterapeut och vice ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation, förklarar att doftämnen tillsätts för att dölja lukten av den process som gör att huden blir brun.

Artikelbild

| Sola säkert med bränna på tub.

– Brun utan sol innehåller DHA, di-hydroxy-aceton, som orsakar en kemisk reaktion i huden. Ämnet färgar det översta hudlagret, döda hudceller, med en brun färg.

Processen luktar lite illa, men är inte farlig på något sätt.

– Man kan jämföra den med ett skalat äpple som blir brunt av syret i luften, säger Lena Edberg.

Den enda negativa påverkan som brun utan sol kan ha är att huden åldras en aning i kombination med UV-ljus. Man ska undvika att sola när man har smort in sig med brun utan sol. Att promenera utomhus en solig dag gör däremot ingen nämnvärd skada, bara man använder solskydd.

Artikelbild

| Samir Badran har slutat sola solarium. Enligt sin blogg har han gått över till brun utan sol-sprej för att slippa känna sig glåmig.

– Vitsen med att använda brun utan sol är att man inte ska behöva sola. Huden bryts ned och åldras ännu mer av solen.

Hur länge sitter färgen i?

Artikelbild

Lena Edberg, auktoriserad hudterapeut, vice ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation och ägare av salongen Atlas hudvård.

– Ungefär tre till fem dagar. Om du gör en soldusch på salong håller den lite längre, cirka en vecka.

Det är inte skadligt att använda brun utan sol varje dag, men en del produkter innehåller tilltäppande ingredienser som gör att de inte är så bra för ansiktet. Den starka parfymeringen kan också irritera känslig hud. Lena Edberg tipsar därför om att använda mineralsmink med solskyddsfaktor i ansiktet.

Artikelbild

– Men det bästa för huden skulle vara om alla kunde acceptera sin hudfärg. (TT)