Med utsikt över ängarna står det gula huset från 1940.
I det ljusfyllda, inglasade uterummet firas både födelsedagar och julaftnar.
Men uterummet var ännu inte byggt när Sara passerade huset på barnaben.
- Jag är uppvuxen i Storfors och minns tant Karin som bodde i huset under många år, säger hon.
I mitten av 90-talet flyttade en barnfamilj in i huset och gav det en grundlig upprustning.
De byggde bland annat uterummet med tillhörande altan, totalrenoverade boytorna och gjorde om källaren till en oas med bastu och relaxrum.
Under tiden träffades Sara och hennes blivande man David i Piteå.
Sedan flyttade de Umeå, och vidare till Falun, för att studera.
- Vi trivdes bra, men kände att inlandet inte var ett ställe att rota sig på. När vi studerat klart sökte jag jobb, från Falun och uppåt.
Och jobberbjudandet kom - från Solanderskolan i Öjebyn.
Så paret återvände till Piteå.
- Till en början bodde vi i en lägenhet på Räkstigen, för att känna oss för. Vi trivdes bra och läget var jättefint. Vi sökte egentligen inget hus, men fick tips av mina föräldrar att det här huset var till salu. Då hade jag scrollat förbi det på Hemnet flera gånger eftersom driftskostnaden var väldigt hög, men vi körde förbi - och blev förtjusta.
Mitt i prick
Främst var det läget och tomten som fångade Sara och David.
- Sedan fick vi direkt en bra känsla när vi klev in i huset, vi behövde inte fundera. Det var mitt i prick. Blandningen av gammalt och nytt gav charm. Det var högt i tak och smakfullt iordningställt.
Så Sara och David flyttade in i ett färdigrenoverat hus.
- Ofta sammanfaller husköp, renovering och barn. I efterhand var det väldigt skönt att flytta in i något som var klart.
Men med tiden har det ändå skett en del förändringar.
- Egentligen tyckte vi om köket, som var platsbyggt i antikbetsat furu, men när vi bott ett tag upplevde vi det opraktiskt. Vi tillbringar mycket tid här och lagar mat och bakar. Därför bestämde vi oss för att göra om. Ursprungsplanen var att behålla köket, men att flytta om och komplettera med nya delar, säger Sara.
Rätt snart insåg de att planen inte höll.
Valet föll istället på ett vitt Ikeakök.
- Uterummet tar en del ljus och eftersom vi är omgivna av en hel del skog så äts ljuset delvis upp. Det har en tendens att bli mörkt här och därför kändes det självklart att välja en vit inredning.
Köket är nu förlängt åt två håll och särskilt nöjda är familjen med den mörka bänkskivan i granitsorten sangis.
Något som givetvis bevarades var den gamla järnspisen.
Här eldas det kalla vinterdagar, och här bakar familjen de godaste av pizzor.
År 2009 utökades gården med ett falurött gårdshus.
- Vi byggde det med tanken att riva det befintliga garaget och flytta förvaringen till nybygget, och så ville vi balansera själva gården, säger Sara.
Men rätt snart föddes idén om att starta en gårdsbutik.
- Vi hade pratat om det länge och jag har alltid varit intresserad av kreativa saker som att baka, måla, sy och pyssla. Intresset tilltog när vi skaffade ett eget hem och i Falun blev jag otroligt inspirerad av allt hantverk. Där fanns så många driftiga människor, som brann för att bevara kulturarvet. Den genuina känslan som kontrast till det massproducerade var befriande.
Garaget står kvar och tjänstgör fortfarande som förråd. Istället fungerar gårdshuset nu som butik, öppet vissa kvällar och helger.
Både i butiken och i familjens eget hem handlar inredningen om hantverk och tidlöshet. Produkterna är noga utvalda, och en hel del kommer från Dalarna.
- Tidlös design är det som håller i längden. Vi har ingen speciell stil, men väljer ofta det enkla, säger Sara.
Med äpplen
Till advent pyntas huset främst med textilier.
- De skapar känsla och gör att rummen känns ombonade. Sedan kompletterar vi med ris och mossa från naturen. Vi leker med frukt, bland annat klär vi Ernstkronan med äpplen.
Familjen föredrar att inte julpynta för tidigt.
Till första advent smyger de fram ljusstakar och stjärnor, och till tredje advent kommer dukar, gardiner och mattor i röda toner fram. Och så en krans till ytterdörren.
- Jag tycker inte om hysterin, att det bara blir konsumtion och att butikerna plockar fram julsakerna tidigt på hösten. Själv försöker vi hålla på det lite i butiken, säger Sara.
Matlagningsrally
Veckan före jul brukar familjerna som ska firas jul tillsammans träffas för en idékväll.
- Vi plöjer recept och väljer ut vad vi är sugna på. Vi plockar alltid in något nytt bland klassikerna, fast egentligen är inget heligt. Ibland handlar vi tillsammans och så träffas vi för matlagningsrally dagen före julafton. Att umgås är det viktigaste, vi vill inte att någon ska stå för all mat och att de andra ska titta på.
Inredaren Ernst Kirchsteiger har också en självklar plats i Saras julhjärta.
- Jag ser alltid hans julprogram och ofta lagar vi något av hans recept. Jag är en riktig Ernstnörd, det kan inte hjälpas men jag tycker om hans tidlösa formgivning och att han är duktig på att känna in vart han är när han inreder.