Frivilliga Resursgruppen ryckte ut

Det brinner i en stor byggnad i Öjebyn, människor behöver evakueras och få information, värme och vatten. Under lördagen övade Frivilliga Resursgruppen.

En stor brand hade utbrutit i Öjebyn under lördagen och människor behövde evakueras och tas om hand på trygghetspunken Margretelund.
Här informerar Birgitta Wellborg, övningsansvarig FRG-staben.

En stor brand hade utbrutit i Öjebyn under lördagen och människor behövde evakueras och tas om hand på trygghetspunken Margretelund. Här informerar Birgitta Wellborg, övningsansvarig FRG-staben.

Foto: Laila Bäckström

Öjebyn2019-10-19 16:58

Frivilliga Resursgruppen, FRG, är en frivillighetsorganisation som tillhör Piteå kommun. Gruppen kallas in på begäran av kommunledningen när något extra ordinärt har inträffat. Det kan handla om att hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter. Även medmänskligt stöd till drabbade är en viktig arbetsuppgift.

– Vi kommer efter blåljusen. Det vi övar på i dag är att en brand utbrutit i Öjebyn, folk har evakuerats hit till Margretelund som är en av trygghetspunkterna, säger Birgitta Wellborg, FRG ansvarig för Piteå kommun och övningsledare.

Övningen skedde tillsammans med FRG Boden och totalt var ungefär 26 personer på plats. Under övningen fick statisterna information, värme, vila och vatten. Man tog tillvara och registrerade personer som anmälde sig som frivilliga volontärer samt organiserade volontärarbetet.

FRG är också en paraplyorganisation och består av deltagare från olika frivillighetsorganisationer. Man behöver människor med olika kompetenser och yrken för att klara av de uppgifter man ställs inför.

– Målet är att vi ska vara ungefär 25 personer, men vi är inte så många i dag och behöver bli fler, säger Birgitta Wellborg som slår ett slag för den rekryteringskväll man ska ha på Räddningstjänsten i Piteå den 18 november.

– Känner man att man vill räcka ut en hand och göra skillnad så kan man söka sig till oss, säger hon.

– Ja, vi vill även gärna få in yngre personer, säger Tomas Berg, också ansvarig för FRG Piteå.

Birgitta Wellborg och Tomas Berg, FRG Piteå vill bli fler medlemmar. "Känner du att du vill räcka ut en hand och göra skillnad så sök dig till oss" säger Birgitta.
Birgitta Wellborg och Tomas Berg, FRG Piteå vill bli fler medlemmar. "Känner du att du vill räcka ut en hand och göra skillnad så sök dig till oss" säger Birgitta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!