Jag och fotografen sms:ar om bilderna till det här jobbet. När jag skriver in ordet ”arbetsglädje” i telefonen vill den automatkorrigera till antingen ”arbetslösheten” eller ”arbetsgivarna”.
Arbetsglädje finns inte som alternativ.
Några som har ”arbetsglädje” i sin vokabulär varje dag är Maria Flanagan Sundqvist och Sara Lindberg. De är individ- och grupputvecklare respektive arbetsmiljökonsult på sina egna företag i Nässjö.
Sedan ett år tillbaka föreläser de tillsammans om just arbetsglädje.
– På en frisk arbetsplats kan en människa bli sitt bästa jag. Genom traditionellt skyddsarbete med skyddsombud har man målmedvetet jobbat med fokus på att människor inte ska skada sig under arbetstid. Det har minskat allvarliga skador och dödsfall drastiskt. Även de ergonomiska problemen har minskat, men det finns annat vi kan jobba på för att få det bättre på jobbet, säger Sara Lindberg.
Applicera på livet i stort
– När man frågar människor vad arbetsglädje betyder får man svar som ”meningsfulla uppgifter”, ”träffa människor”, ”få uppskattning”, ”bli sedd”, ”utmanas”, ”ingå i ett sammanhang” och ”vara med och påverka”. Om man tar bort ”arbets” i ordet arbetsglädje och fokuserar på ”glädje” i allmänhet blir många av punkterna desamma, säger Maria Flanagan Sundqvist.
Både Maria och Sara pratar om vikten av att skapa en attraktiv arbetsplats.
– Då söker sig duktigt folk dit, människor vill jobba där och man får behålla personal – som dessutom är lojal på flera olika sätt. Mot företaget, mot kollegor och exempelvis brukare, säger Maria.
Vad sprider du?
– Positiva effekter av arbetsglädje är tydlighet, god kommunikation, mod, eget ansvar och att man sprider glädje. Hamnar man i en negativ spiral handlar det ofta om missnöje, skitsnack, missförstånd och otydlighet. Men vanligast är kanske tystnad, det är också ett sätt att sprida negativa saker – och tystnad beror ofta på rädsla och osäkerhet, säger Sara.
– Det härliga är att vi kan träna oss på att mer och mer befinna oss i en positiv cirkel. Det första man kan göra är att ställa sig frågan ”Vad sprider jag?”, säger Maria.
Snubbla över dammsugaren
Det finns ett välspritt citat av Steve Jobs – tidigare vd för Apple – som handlar om arbete:
”Det enda sättet att göra ett bra jobb är att älska det du gör. Om du inte har hittat det än, fortsätt att leta. Nöj dig inte. Som med allt som rör ditt hjärta, kommer du att känna när du hittat rätt.”
Men ibland kanske jobb och arbetsglädje kan liknas vid ett långvarigt förhållande.
Det går upp och ner.
Kräver ett medvetet och målinriktat jobb för att vara bra.
– Det vi pratar om är egentligen självklara saker, men vi behöver påminnas om det enkla, både om vi har det bra eller dåligt på jobbet. Har vi det bra, finns det ett värde att sätta ord på det och försöka bevara den goda stämningen, säger Sara.
Några av Maria och Saras tips är:
Det är viktigt att visa uppskattning, ha roligt tillsammans, beröm och berika varandra.
Kanske behöver ni hitta på något kul vid sidan av jobbet? Lära känna varandra lite mer?
Acceptera inte att ”det sitter i väggarna”. Tapetsera och måla om!
”Bara de andra börjar så kan jag också börja”. Istället för att vänta på beröm – ge till andra. Både du som ger beröm och den som får beröm mår bra.
Våga säga vad du förväntar dig. Istället för att ställa fram dammsugaren och låta alla snubbla över den tills du blir galen – säg att du önskar att någon annan dammsuger.
Träna på att ta emot beröm. Om någon tycker att du har en fin tröja, försök tacka istället för att svara ”Äsch, den här gamla trasan!”.
Omvandla klagomål till önskemål.
Prata med varandra, inte om varandra.
Vems ansvar är det då att skapa arbetsglädje?
– Du kan gå på föreläsningar och läsa tio böcker i ämnet, men om du inte väljer att göra något annorlunda i morgon så gör det ingen skillnad. Bestäm dig för att göra en sak annorlunda på måndag! säger Maria.