Välfärdsförrädare har ingen plats i den svenska modellen, säger Andersson och understryker att det är ett "otroligt viktigt arbete" som nu går vidare i regeringskansliet när utredningen om brott mot välfärdssystemen går ut på remiss.

Organiserad brottslighet

De 149 remissinstanserna får tid till den 31 augusti att reagera på utredaren Lars-Erik Lövdéns förslag. När han levererade dem den 5 maj gav han också en mörk bild av läget när det gäller, framför allt, den organiserade brottslighetens ökade intresse för att utnyttja olika bidrags- och stödsystem för egen vinning.

Lövdén sade att det hot den organiserade brottsligheten utgör mot välfärden är något helt annat än enskilda vab-fuskare.

Den här typen av brottslighet har accentuerats, den har blivit tyngre och mer omfattande, sade Lövdén när han presenterade förslagen.

Sviker medborgarna

Finansministern kallar fusk med skatter och bidrag för "ett svek mot medborgarna." Hon anklagar tidigare borgerliga regeringar för att ha öppnat nya vägar för fusk, bland annat genom de nu avskaffade etableringscoacherna för nya i Sverige. Men, tillägger hon, alla partier måste jobba "stenhårt " för att se till att skattepengar går till det de ska.

Hon kan tänka sig att ge Skatteverket ökade befogenheter och att göra alla utbetalningar av bidrag, stöd och andra ersättningar från ett och samma konto för att lättare hålla koll på vad och till vem pengar betalas ut. Det var några av de förslag utredningen lade fram. Utredningen vill även höja maxstraffen för grova bidragsbrott och vill att företag och andra juridiska personer ska kunna dömas för bidragsbrott.