Norrbottensbandet som till hälften består av Pitebor var nominerat mot flera andra giganter inom dansbandsvärlden som Nya Vikingarna och Lasse Stefanz. Men Expanders rockiga album föll juryn på läppen och gänget fick gå upp på scenen och ta emot det prestigefyllda priset.

– Det känns overkligt. Vi har precis gjort intervjuer med Expressen och SVT. Overkligt och otroligt förlösande och euforiskt, säger Jan-Åke Glavén.

Det har regnat priser över Expanders den senaste tiden. Först fick sångaren Tony Westland Guldklaven i dansbandens egen pristävling. Sen vann de årets låt på P4 dans. Förra veckan vann de manifestgalans pris och nu alltså en grammis.

Artikelbild

| Priset för årets dansband gick till Expanders vid Grammisgalan 2018 på Grand Hotel på torsdagen.

Man kan säga att det går bra nu?

– Haha. Ja man får väl säga det. Vi har börjat skämta med just det uttrycket. Nä men vi har kämpat länge, vi har gjort den här skivan själva, och nu känns det som att det bara rullar in priser, säger Jan-Åke Glaven.

Hur ska ni fortsätta kvällen?

– Vi ska ta ytterligare fotografier och sen blir det lite mat och dryck och fortsätta firandet på Grand Hotel och njuta av kvällen, säger Jan-Åke Glavén.

Artikelbild

| Priset för årets dansband gick till Expanders vid Grammisgalan 2018 på Grand Hotel på torsdagen.

I övrigt blev det popdrottningarnas kamp på Grammisgalan – och Zara Larsson vann. Världsstjärnan tog hem tre av de tyngsta priserna: årets låt, årets album och årets artist. Före galan var det fördel Tove Lo. Sångerskan hade nominerats i fem Grammiskategorier och fick också den första tunga utmärkelsen, den för årets pop, med albumet ”Blue lips (Lady wood phase II)”. Och även det som Tove Lo önskade sig mest i förväg – årets textförfattare. Men sedan tog Zara Larsson över taktpinnen. Efter priset för årets artist följde priset för årets låt ”Only you” och det avslutande priset årets album för ”So good”.

17-årige hiphopartisten Jireel blev vald till årets nykomling medan veteranerna Europe kunde gå hem med statyetten i kategorin årets hårdrock/metal och 60-årige Thåström fick rockpriset för ”Centralmassivet”.

Årets hederspris gick till Kenneth Gärdestad för hans mångåriga insatser i svenskt musikliv och ”hans underbara texter” till brodern Ted.