Den första utmaningen för partiet var att hinna samla in tillräckligt många namnunderskrifter, för att över huvud taget kunna skicka fram några kandidater i EU-valet. Det gick vägen och nu presenterar partiet 24 kandidater med två nationalekonomer, en tidigare riksdagsledamot samt en EU-parlamentariker i topp.
– Det behövs ett parti som tar klimatutmaningen på ännu större allvar än vad Miljöpartiet kan göra när de sitter inlåsta i regeringen, säger Valter Mutt, som själv är partiets andra namn på listan.
Men det är inte bara i klimatpolitiken partiet tycker att det finns utrymme för ett nytt parti, social rättvisa är också en fråga som Vändpunkt sätter högt på dagordningen.
– Höjningar av koldioxidskatten slår väldigt hårt mot folk i glesbygd och därför föreslår vi ett regionalpolitiskt program som går ut på att man rullar tillbaka medel till glesbygden och till låginkomsttagare, säger Valter Mutt.
Till exempel föreslås en speciell glesbygdsbonus som ska göra skillnad i skatteåterbäringen för glesbygdsbor. Man vill också satsa på utökat stöd till lanthandlar.
– Men det är inte bara den enskilde som ska få tillbaka mer. Vi anser också att landsändarna ska få behålla överskottet från sina naturresurser, vattenkraftskommunerna till exempel, säger Valter Mutt.
Partiet har också antagit ett särskilt EU-valmanifest där några av de tyngsta punkterna handlar om att inrätta en klimatinvesteringsfond, åtgärder mot skatteflykt och penningtvätt samt klimattullar för länder som frånträder Parisavtalet.