Det är länge sedan Klubbgärdsflickan tjusade publiken med ormar, men fortfarande tjusar ormar henne. Hemma i Palm Springs Kalifornien har hon fortfarande en boaorm, i terrarium.
Annica Järlefors, i dag Anniqa Forss Norton, siktar fortfarande framåt, trots att hon för snart två år sedan drabbades av en stroke.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan hon, med åtskilligt skinn på näsan och i tonåren lämnade hembygden. Kärleken blev upptakten till ett brokigt liv, som sedan drog henne ut i "stora världen".
PT har följt i hennes spår, från det hon lämnade Sverige, bosatte sig i Danmark och sedan emigrerade till USA, för att där bli amerikansk medborgare 1994.
Bland Hollywoodkändisar
Under den långa resan, med åtskilliga uppförsbackar, krokiga vägar, promenader på grusvägar och dikesrenar, från det hon kom till Danmark i början av 1970-talet och i mitten av 1980-talet drog till USA, har Anniqa radat upp en rad titlar i sin karriär och synts i olika sammanhang.
Genom åren har det blivit otaliga framträdanden som ormtjuserska, cirkusprinsessa, revy- ,teater- och filmskådespelare, konstnär, sångerska, som tävlande kroppsbyggare och ägare av bodybuildingverksamhet.
Hon har även varit en uppskattad fitnessinstruktör, med egna motionscenter, där kändisar strömmat in. Bland kunderna har varit Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone.
Dessutom har Anniqa Forss Norton gjort en insats i hjälparbetet för alkoholister, vid Betty Ford kliniken i Los Angeles, samt undervisat i yoga.
Även om hon sedan snart två år dras med sviterna efter en stroke, och dessutom genomgått en höftoperation, hoppas hon ändå kunna komma igen i yrkeslivet. Möjligt är att Piteåflickan när hon nästa år når fram till en ny höjdpunkt i livet, 60-årsdagen, bestämmer sig för att gå in i en andra andning.
Efter att ha bott i egna villor har Anniqa Forss Norton nu flyttat till lägenhet, där en väninna är hennes stöd i det vardagliga arbetet.
Dansade med pytonorm
Många Piteåbor minns henne från affischerna från hennes framträdanden på festplatser och stadsfester. När hon kom in i minimal klädsel på scenen och dansade med sin pytonorm Jocke. Som ormtjuserska åkte hon runt i Skandinavien och dansade, med bortåt 40 kilo tunga pytonormar. Hos en cirkus körde hon också omkring på motorcykel, med ormar.
Anniqa Forss Norton har vid något tillfälle berättat att hon inte gillade att exponera sig som strippa.
- Några år gick det att bara tjusa med en orm. Otrevligast är det att det kommer så många snuskiga förslag, gubbar som vill plocka fram tusenlappar för kärleksnätter. Jag avskyr kladdiga karlar.
Hon poängterade vid samma tillfälle apropå svartsjuka och avundsjuka:
- Vad många karlar tänker är kanske inte så svårt förstå, och även om kvinnorna skakar på skallen så är dom minst lika intresserade. Många tänker på de egna formerna som gått förlorade.
Hennes verklighet med karlar är en annan. Hon har några förhållanden och äktenskap bakom sig, bland annat en tid gift med en advokat och mångmiljonär. Numera är hon änka och har en son, Robert, verksam som polis.
Framgångsrik sångerska
I unga år utbildade sig Anniqa Forss Norton till dekoratör och kosmetolog. Som ung drömde hon om möjligheten att öppna eget i den branschen. Men det blev istället egenföretagande i andra branscher.
Dessförinnan, under skolåren, var Anniqa faktiskt anställd på Pite havsbad där hon hjälpte till i kiosk och servering.
Innan hon åkte från Piteå var Anniqa Norton Forss dessutom vokalist i en orkester och har även efter det sjungit en del.
Men så kom ett tivolit i vägen och hon försvann iväg och blev ormtjuserska.
Med många välgörande erfarenheter, har hon själv konstaterat. Hur många är det som lagt på minnet att Anniqa faktiskt år 1981 blev trea i den danska Melodifestivalen med sången "Sikken dejlig dame", som handlade om filmskådespelaren Mae West.
Redan 1973 debuterade hon som grammofonartist med "Fiskarflickans sång" och 1974 kom genombrottet med "Ädelsten och röda rosor", därefter följt av ett flertal succéer.
Hon har spelat i revy, pjäser och filmer. 1970 framträdde hon i ett danskt teaterstycke och 1984 debuterade hon som revyskådespelare på Marielyst Sommerteater, med en parodi på Dolly Parton. Bläddrar man i uppgifterna kring filmkarriären kan konstateras att hon bland annat medverkat i filmer som "Det goda och onda" (1975) och gangsterfilmen "Blind is beautiful" (1976).
Den blonda och muskulösa damen från Piteå har även deltagit i kvinnornas VM i bodybuilding med ganska framträdande placering.