Att göra julgodis är en trevlig och mysig syssla. Det är också ett bra tillfälle att samlas, dessutom behöver man vara flera för att orka slå in alla kolorna i papper.

Det finns både enkelt och svårt godis att göra. Trillingnötter är lite pyssligt, men resultatet är värt besväret. Hoppa bara inte över rostningen av nötterna för det är den som ger nötterna extra god smak.

Saffranstryffel kräver att man är snabb för att smeten inte ska hinna smälta när det är dags att rulla kulorna. Variera med kokos eller kakao och smaksätt gärna chokladen med apelsin, citron eller lite rom.

Artikelbild

| Eget julgodis smakar mycket bättre än köpt.

När man kokar kola är det bra att ha rätt typ av kastrull och en termometer. En vid kastrull gör att kolan kokar klart snabbare, tänk bara på att den ska vara stor så det inte kokar över. Vill man inte slå in kolan i papper går det bra att hälla upp smeten direkt i små knäckformar av folie.

Det enklaste godiset och som är överraskande gott är polkabräck. Två sorters choklad ovanpå varandra, toppade med krossade polkagrisar. Gillar man inte polkisar kan man använda hackade nötter, daim eller torkad frukt i små bitar i stället. Låt det första lagret choklad stelna ordentligt innan det andra lagret läggs på, så att de inte rinner ihop. Bryt i lagom stora bitar eller låt gästerna bryta själva.

Gör eget godis till jul och komplettera med skumtomtar och den klassiska chokladasken. Och glöm inte ett stort fat med julfrukt. Det krävs efter allt godisätande. (TT)