4084 journalister bakom upprop

Sveriges kvinnliga journalister har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna. Nu går 4084 journalister ut i ett upprop och kräver förändring.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deadline2017-11-21 21:00

I uppropet står det att ”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla. Att det inte är oss det är fel på. Det är ni som förminskat och trakasserat oss, alla ni som ursäktat dem och låtit oss bära skammen för vår utsatthet. Det är ni som gör fel, inte vi”.

En av dem som skrivit på uppropet är Lina Norberg Juuso som arbetar som frilansjournalist i Sundsvall, men tidigare har jobbat på NSD. Hon anser inte att Norrbotten är någon fredad zon när det gäller den här typen av problem.

– Tyvärr är det så här på många ställen och i alla branscher. Journalistbranschen är inget undantag. Jag och många jag känner kan vittna om tafsande. Manliga maktstrukturer och män som tar sig friheter.

Det kan vara en ganska tuff jargong i branschen?

– Ja, det är en del av det här problemet. Vi vill uppmärksamma de manliga maktstrukturerna och få till en förändring.

Lina Norberg Juuso menar att ett stort problem i sammanhanget är de många gånger otrygga anställningsformerna på landets redaktioner.

– Otrygga arbetsformer bäddar för ett osunt arbetsklimat. Många slår inte larm av rädsla för att förlora jobbet. Den här tystnadskulturen har fått fortgå alldeles för länge. Det handlar om allt från att kvinnor osynliggörs till rena övergrepp.

Lina Norberg Juuso pekar på att journalistiken är bra på att granska andra, men kanske inte sig själva.

– Vi har berättat andras historier och ställt makthavare mot väggen. Samtidigt har vi tvingats hantera vår egen maktlöshet och undertrycka våra egna berättelser. Därmed inte sagt att journalistbranschen är värre än andra branscher. Det här är tyvärr ett utbrett fenomen.

Eller som det står i uppropet; ”Vi är nu 4 084 journalister som tillsammans sätter ned foten. Alla har inte personligen drabbats, men vi står sida vid sida i kampen mot de strukturer som råder överallt i samhället, och tyvärr även på våra arbetsplatser.”

Tror du att det här uppropet kan leda till en förändring?

– Ja, det gör jag. Vi kräver förändring. Det går inte att blunda eller vägra lyssna längre. Det är stor kraft i det här uppropet, en kvinnorevolution. Jag tror vi kommer att se ett före och ett efter #Metoo, säger Lina Norberg Juuso.

Du kan läsa hela uppropet på pt.se.

Deadline på sociala medier

Med hjälp av hashtagen #deadline kan du följa journalisternas deadline-upprop och få senaste nytt i sociala medier.

Instagram - www.instagram.com/deadline.nu/

Facebook - www.facebook.com/deadline.nu/

Twitter - twitter.com/DEADLINE_NU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om